Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Hororové VIDEO z Tatier: Medveď zožral zaživa jeleňa, mučivá dráma pred zrakmi turistov

Zvieratá zápasili pred vystrašenými pohľadmi hotelových hostí. Zobraziť galériu (3)
Zvieratá zápasili pred vystrašenými pohľadmi hotelových hostí. (Zdroj: Facebook/Správy RTVS)

TATRANSKÁ LOMNICA – Hostí jedného z tatranských hotelov včera zo sna zobudilo strašidelné ručanie. Pri pohľade z okna ich premkla hrôza. Statného jeleňa napadol na parkovisku pred hotelom medveď, ktorý sa tam zrejme prišiel priživiť na odpadkoch. Udalosť sa odohrala dva týždne po tom, ako obyvateľov Liptova desila medvedica Ingrid s mláďatami.

Dianie pred hotelom bolo doslova nervy drásavé. Medveď sa pod rúškom noci zatúlal do centra Tatranskej Lomnice, kde mu cestu skrížil jeleň. Začal sa polhodinový boj na život a na smrť. Kontajnerový medveď dostal chuť na mäso a pustil sa do jeleňa. Zvieratá medzi sebou najprv zápasili, dokonca sa z vyvýšeného miesta nad parkoviskom skotúľali na jedno z áut, uvádza vo svojej reportáži RTVS. Keď už bol jeleň príliš vysilený a nevládal sa brániť, medveď sa doňho zaživa pustil. Kým sa dráma skončila, medveď sa stihol dosýta nakŕmiť.

Veterinár o smrti medvedice Ingrid: Problém Slovenska, ktorý naberie ešte obludnejšie rozmery

Podľa zoológa Jozefa Hyblera nie je takéto správanie pre medveďa prirodzené. Medveď je síce všežravec, ktorý je do veľkej miery bylinožravý, ale mäso konzumuje len príležitostne, najmä z nájdených mršín. Niekedy sa však ulakomí na hendikepované zviera a zaútočí.

Hororové VIDEO z Tatier:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook/Správy RTVS)

Útok z centra Tatranskej Lomnice bol ale nezvyčajný. Súboj sa odohral na asfalte a tento povrch jeleňa znevýhodnil, pretože je pre jeho kopytá klzký. Vo voľnej prírode je však takýto scenár veľmi nepravdepodobný, mienia odborníci. Medvede a jelene totiž žijú relatívne nekonfliktne povedľa seba.

Hororové VIDEO z Tatier:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook/Správy RTVS)

Koncom mája a začiatkom júna hovorilo celé Slovensko o medvedici Ingrid, ktorá sa s mláďatami najprv zatúlala do centra Starého Smokovca, kde hľadala bezpečie v období ruje, aby chránila svojich potomkov. Odtiaľ zvieratá migrovali až do Liptovskej Kokavy, kde boli postrachom pre miestnych obyvateľov. V noci sa totiž prechádzali ulicami obce a neváhali vkročiť ani do záhrad. Príbeh sa skončil smutne – mláďatá špeciálny zásahový tím odchytil a medvedicu zastrelil. Udalosť však znova upozornila na to, že problém s kontajnerovými medveďmi je na Slovensku stále aktuálny.

Viac o téme: MedveďJeleňútok Tatranská Lomnica
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu