Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

V Žiline sa rozbehla kontroverzná výstavba Auparku

Žilinský Aupark zaplní voľný priestor na Štúrovom námestí.
Žilinský Aupark zaplní voľný priestor na Štúrovom námestí.

ŽILINA - V Žiline sa v utorok rozbehla kontroverzná výstavba nákupného centra Aupark. Informovala o tom dnes spoločnosť HB Reavis Group, ktorá výstavbu pripravila.

Radnica pod vedením Ivana Harmana (SDKÚ-DS) však s Auparkom na Štúrovom námestí nesúhlasí. Nedávno požiadala súd, aby rozhodol o neplatnosti zmluvy o predaji námestia, ku ktorému došlo za exprimátora a šéfa SNS Jána Slotu. Podľa radnice sa pri predaji porušil zákon.

"V tejto chvíli máme v rukách právoplatné stavebné povolenie na hlavný objekt Auparku. To znamená, že dnes môžme začať stavať. Je však odložená vykonateľnosť stavebného povolenia na pozemné komunikácie. Ak súd rozhodne o neplatnosti stavebného povolenia, bude sa musieť ísť do stavebného konania znova," povedal dnes novinárom zástupca spoločnosti Miro Sedlák.

Podľa neho však predstavitelia firmy veria, že súd v prípade pozemných komunikácií rozhodne v jej prospech. Nespresnil, dokedy by rozhodnutie mohlo padnúť. Stavebné náklady podľa Sedláka dosiahnu asi dve miliardy korún, Aupark by mal byť dokončený za dva roky.

So zástupcami radnice ani súdu sa ČTK zatiaľ spojiť nepodarilo. Podľa skorších vyjadrení Harmana však pri predaji Štúrovho námestia pred približne štyrmi rokmi bol porušený zákon. Cena sa podľa dostupných informácií pohybovala vo výške 50 miliónov korún.

Zástupcovia radnice opakovane pripomínajú, že o Aupark majú záujem, nie však na Štúrovom námestí v centre mesta. Obchodné centrum podľa nich zapríčiní dopravný kolaps. Sedlák však takýto argument spochybnil.

Proti Auparku v strede mesta sa ozvala aj časť obyvateľov Žiliny. Podľa Sedláka však nedávny prieskum verejnej mienky ukázal, že sú v menšine.

Spoločnosť sa po Auparku v Bratislave a Žiline chystá obdobné centrá postaviť aj v Košiciach, Trenčíne, Ružomberku a Piešťanoch. Pripravuje aj projekty v českých mestách Hradec Králové, Brno a Ostrava.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu