Sobota1. jún 2024, meniny má Žaneta, zajtra Oxana, Xénia

Spor o žilinskú športovú halu sa skončil

Žilinská športová hala Bôrik
Žilinská športová hala Bôrik

ŽILINA - Primátor Žiliny Ivan Harman (SDKÚ-DS) sa v utorok dohodol s podnikateľom Georgeom Trabelssiem, ktorý je blízky vládnej SNS, na ukončení sporu o vlastníctvo športovej haly na Bôriku.

Športovisko by podľa ich dohody malo prejsť do majetku Žilinskej parkovacej spoločnosti, v ktorej budú zastúpené mesto i Trabelssie. Obe strany by mali stiahnuť žaloby, ktoré na seba kvôli hale podali. Dohodu však musí schváliť mestské zastupiteľstvo. Novinárom to dnes spoločne oznámili Harman a Trabelssie.

"Došlo ku predbežnej dohode, že športová hala sa stane majetkom Žilinskej parkovacej spoločnosti. Táto spoločnosť mestu umožní halu využívať pre nekomerčné verejné športové aktivity. Obsah memoranda je viazaný na schválenie mestským zastupiteľstvom," dodal Harman.

Nevylúčil, že väčšinový podiel akcií v parkovacej spoločnosti získa mesto. Bližšie informácie však chce zverejniť až po zasadnutí mestského zastupiteľstva, ktoré je naplánované na pondelok. Väčšina kresiel v zastupiteľstve patrí SDKÚ-DS.

"Základná časť memoranda je tá, ktorá hovorí o zmieri v rámci súdnych sporov. Ak to (dohodu) schváli zastupiteľstvo, tak nie je žiadny spor medzi zmluvnými stranami," upozornil Trabelssie. Podľa neho je dôležité, že halu bude možné naďalej využívať na športové účely. Kvôli sporu totiž koncom júna hrozilo jej uzavretie.

O predaj športoviska i priľahlých pozemkov sa koncom minulého roka postaral vtedajší primátor a predseda SNS Ján Slota krátko pred svojím odchodom z radnice. Halu kúpila firma Antrade za 112 miliónov korún, ktoré jej požičal Trabelssie. Nové vedenie mesta však tento obchod spochybnilo a podalo žalobu na súd. Po následnom vydaní predbežného opatrenia nesmela firma Antrade nakladať s halou ani pozemkami.

Na súd sa však nedávno obrátila aj spoločnosť Antrade. Kroky mesta jej údajne spôsobili rozsiahle škody, lebo odlákali potencionálneho investora, ktorý chcel na Bôriku postaviť multifunkčný komplex. Športovisko však malo zostať zachované. Antrade preto podala na mesto žalobu, prostredníctvom ktorej plánovala vysúdiť 50 miliónov korún. Pripravila i ďalšie žaloby vo výške 200 miliónov korún.

Antrade tento mesiac kúpila Trabelssieho Slovenská investičná a realitná spoločnosť. Trabelssie vtedy povedal, že tak urobil v obave o návratnosť svojej pôžičky vo výške 112 miliónov korún. Zároveň oznámil, že chce s mestom rokovať o ukončení sporu. Podobný názor vyjadrili i zástupcovia radnice.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu