Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Spoveď bývalého kolegu Matoviča: Má strach a vykrúca sa ako had, ukázal výsledky detektoru

Vandák opäť vyzýva Matoviča na detektor lži Zobraziť galériu (4)
Vandák opäť vyzýva Matoviča na detektor lži (Zdroj: repro foto TA3)

BRATISLAVA – Bývalý spolupracovník poslanca Igora Matoviča predstúpil pred kamery, aby ukázal svoje výsledky z detektoru lži. Majú dokazovať, že ten, kto klame, je práve Matovič. Ukázal svoje výsledky a vyzval lídra Obyčajných ľudí, nech ide na detektor! Ten to však dlho odmieta, vraví, že bol dokonca dvakrát.

Vandák ho opäť vyzval na detektor lži. Povedal, že sa podrobil testovaniu na detektore lži a teraz je na rade Matovič. „Igor Matovič má veľký strach z toho detektoru, preto sa bude vykrúcať ako had,“ vyhlásil Vandák. Igor je dobrý herec, tvrdí. Robil to podľa neho preto, aby zakryl svoje daňové podvody.  „Tvári sa, že sa zastáva obyčajných ľudí. Ako sa majú na toto všetko pozerať ľudia? To im dáva pekný vzor,“ kritizuje svojho niekdajšieho spolupracovníka.

Spoveď bývalého kolegu Matoviča:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

„Matovič nemá morálne právo rozprávať o takýchto veciach,“ tvrdí s tým, že práve Matovič všetkých označuje za klamárov a podvodníkov. Zároveň ukázal svoje výsledky z detektoru lži. „Nikdy som Matovičovi nedal ani tisíc, ani 348 tiísc euro,“ a odvoláva sa na výsledky s tým, že Matovič tvrdil opak.

„Aký problém má Matovič? Stále sa vyhovára,“ vyzval Vandák. Tvrdí, že na detektor sa šiel obhájiť a má tak urobiť aj opozičný poslanec. „Nech ide a nech ukáže, kde je pravda. Treba raz a navždy za takým človekom zatiahnuť oponu.“

Spoveď bývalého kolegu Matoviča:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Na tlačovku sa dostavil aj asistent poslankyne OĽANO-NOVA Soni Gáborčákovej, ktorý sa pýtal nepríjemné otázky Vandáka ohľadom detektora a zastával sa šéfa hnutia. Tomu sa nepáčili otázky, na aké odpovedal. Vandák mu nervózne odpovedal. Spor medzi Vandákom a Matovičom sa ťahá už dlhšie.

Spoveď bývalého kolegu Matoviča:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Stanovisko lídra OĽaNO Igora Matoviča:

Útok na Igora Matoviča sa dal očakávať, pretože poukázal na realitné kšefty Roberta Kaliňáka na ministerstve vnútra. Opäť zneužívajú zdiskreditovanú osobu Pavla Vandáka, ktorý sa verejne na tlačovej besede priznal, že klamal na daňovom úrade a bol súdne trestaný. To, že útoky na naše hnutie naberajú na intenzite je najlepším dôkazom, že pri odhaľovaní politických kšeftov ideme správnym smerom. Takéto zúfalosti zo strany vládnej koalície nás zastrašiť nemôžu, naopak, o to viac budeme poukazovať na všetkých politikov, ktorí zneužívajú svoju moc na rozkrádanie spoločných peňazí ľudí na Slovensku.

Obvinenia z daňových únikov

Pavel Vandák, ktorý odkúpil od Igora Matoviča v roku 2008 podnik Mgr. Igor Matovič – regionPRESS, tvrdí, že Matovič ho podviedol a vyzýva lídra OĽaNO na detektor lži. v roku 2008 podpisoval papiere, ktoré mu dával Matovič bez toho, aby vedel, o čo ide. Pripomenul, že v auguste v roku 2008 ho Matovič zavolal do sídla firmy. Spoločne išli do suterénu budovy k stene s účtovníctvom. Išlo o krabice, kde boli napríklad pokladničné knihy. Matovič mu prikázal, aby jednu z kôp, na ktorej boli krabice, zaniesol do auta Mercedes Vito. Keď všetko povynášal, išli aj s autom do obce Borová, kde to mali vyložiť. Pred obcou Matovič podľa Vandáka prikázal, aby zastavil.

Predseda vlády SR Robert Fico 5. februára 2016 obvinil predsedu OĽaNO Igora Matoviča, že v roku 2008 fiktívne previedol svoju firmu regionPress na bieleho koňa, prepral 122 miliónov korún a zlikvidoval účtovníctvo firmy za roky 1997 až 2008, aby zabránil kontrole daňového úradu. Matovič podľa predsedu vlády 14. augusta 2008, deň pred plánovanou kontrolou daňového úradu, predal svoju firmu bielemu koňovi, Pavlovi Vandákovi, za 122 miliónov korún. V ten istý deň mala byť suma vo výške 121 miliónov korún vyplatená z firemného účtu na súkromný účet Igora Matoviča, zvyšný milión mal dostať v hotovosti. V rámci fiktívneho prevodu podľa premiéra Matovič odovzdal Vandákovi celé účtovníctvo firmy za dobu jej existencie, teda roky 1997 až 2008. Celé účtovníctvo regionPressu podľa Fica skončilo v zbere, Vandák to povedal daňovému úradu. Podľa premiéra Matovič 10. októbra 2008, teda dva mesiace po prevode firmy, od zmluvy o predaji odstúpil.

Matovič: Na detektore som už bol

Matovič povedal, že na detektore lži bol ako jediný politik a rovno dvakrát. „Jedna z otázok bola, či som podviedol štát pri dovoze rotačky a prešiel som. Po druhom detektore som sľúbil, že na ďalší pôjdem až potom, ako ho konečne absolvuje Robert Fico s otázkami, ktoré som mu verejne položil a za čo som mu sľúbil odškodné 500-tisíc eur. Takže poďme pekne po poriadku - teraz Robert Fico a potom pôjdem opäť ja a zodpoviem akúkoľvek otázku, aj Vandákovi,“ vyhlásil Matovič, ktorý tvrdí, že Pavla Vandáka vždy bral ako blízkeho kamaráta.

Vandákova vila v Belize

„Keďže žil v rodine ťažkého alkoholika, naša rodina sa mu snažila vždy len a len pomáhať. Aj preto som mu nakoniec bol ochotný pomôcť odpredajom mojich pohľadávok, keďže o ich vymáhanie javil dlhodobý záujem,“ uviedol líder OĽaNO s tým, že dnes je zhrozený z toho, že peniaze naozaj dokážu divy. „Vandák sa po svojom falošnom svedectve pred voľbami, ktoré dnes ako cez kopirák vlastne len zopakoval, záhadne zbavil všetkých svojich dlhov a po dnešnom výkone to už vyzerá na vilu na Belize. To, že Vandák klamal, keď tvrdil, že mi nadŕžali v banke, u notára, aj na daňovom úrade, vyvrátili počas vyšetrovania všetci spomínaní. To je dostatočným dôkazom, že ide o účelové rozprávky Smeru,“ povedal Matovič.

Viac o téme: Igor MatovičPavol Vandák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu