Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Spravodlivosť vo vlastných rukách: VIDEO protest v Bratislave, starosta bránil ľudí pred políciou!

Policajti mali čo robiť s protestujúcimi Zobraziť galériu (9)
Policajti mali čo robiť s protestujúcimi (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Nevinná demonštrácia sa zmenila na akčnú šou. Bratislavčania, ktorí sa rozhodli vystúpiť proti developerovi, no narazili na policajtov. Z nervóznych vodičov boli zúfalí zrejme aj policajti a tak sa snažili usmerniť demonštrantov. Vzápätí sa strhla potýčka.

Bratislava zažila potýčku demonštrantov s policajtmi. Tí sa asi hodinu snažili rozohnať demonštrantov, ktorí sa oborili na developera. Ľudia zatarasili blízky priechod a zablokovali tak autá. Následne sa vytvorila obrovská kolóna nervóznych vodičov. Miesto demonštrácie sa totiž nachádzalo na skratke z práce z bratislavského Polusu smerom do Rače. Navyše, akcia sa konala, kedy je najväčšia dopravná špička - okolo 17. hodiny.

Policajti zrejme nevedeli pochopiť, prečo demonštranti museli blokovať práve priechod pre chodcov. S mužmi zákona sa sa pochytil aj sám starosta Rudolf Kusý. Šťastie mal iba jeden autobusár, ktorému policajti vytvorili priestor. Až po dlhom čase sa policajti rozhodli presmerovať dopravu.

Pozrite si VIDEO

Demonštrácia na pochode

Poukázať na problém výstavby bez príslušných parkovacích miest, čím sa miestnym obyvateľom ešte viac skomplikuje parkovanie, bolo cieľom včerajšej protestnej akcie na Odborárskej ulici v bratislavskom Novom Meste. Ide o objekt bývalej slobodárne, v ktorej v minulosti bývali pracovníci štátneho podniku Chemické závody Juraja Dimitrova a ktorá sa neskôr využívala aj ako administratívna budova. V súčasnosti ju investor prestavuje na polyfunkčný dom s 59 bytmi, šiestimi apartmánmi a deviatimi nebytovými priestormi, avšak bez vlastných nových parkovacích miest.

Spravodlivosť vo vlastných rukách:
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Chceme poukázať, ako developer využíva dieru v zákone a potrebné parkovacie miesta si prenajal od reštaurácie, ktorá je vzdialená 400 metrov. Dané parkovisko je obsadené ľuďmi z ubytovne nad reštauráciou," uviedol novomestský miestny poslanec Vladimír Mikuš. Zákon totiž umožňuje developerovi prenajať si parkovacie miesta do vzdialenosti 500 metrov od príslušne stavby. Na túto chybu v zákone podľa poslanca doplácajú obyvatelia, preto by ho bolo potrebné upraviť.

Spravodlivosť vo vlastných rukách:
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Obyvatelia a samospráva teda podľa neho nie je proti výstavbe polyfunkčného objektu, ale protestujú za vybudovanie riadnych parkovacích miest. Zdôrazňuje, že už v súčasnosti majú obyvatelia v danej lokalite problém s parkovaním a táto situácia to ešte zhorší. Za najschodnejšie riešenie považujú odkúpenie pozemku vedľa predmetnej stavby od spoločnosti Istrochem, kde by sa mohli vybudovať miesta na parkovanie pre budúcich obyvateľov bytovky. "Táto možnosť bola developerom zamietnutá," doplnil Mikuš. TASR v tejto súvislosti oslovilo aj spoločnosť VI GROUP, spol. s r. o., tá zatiaľ na otázky nereagovala.

Spravodlivosť vo vlastných rukách:
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Vedenie mestskej časti vníma vzniknutú situáciu ako nebezpečný precedens. "Ak nebude zastavený, každý investor sa bude môcť pýtať, prečo by práve on mal budovať parkovacie miesta, keď iný to urobiť nemusel. Preto jednoznačne trváme na požiadavke, aby investor, ak chce budovať byty, vytvoril aj nové parkovacie miesta," povedal starosta Rudolf Kusý. Novomestský stavebný úrad preto už v minulosti nevydal stavebné povolenie bez toho, aby doložil vytvorenie nových parkovacích miest. A to ani po tom, ako developer v správe konštatoval, že nároky na statickú dopravu sa zmenou účelu využitia stavby oproti súčasnému stavu nezvýšia, keďže celkový požadovaný počet miest pre navrhovaný objekt je mierne nižší ako súčasný stav. S tým však nesúhlasili miestni obyvatelia, ktorí medzičasom založili Občianske združenie Dimitrovka.

Spravodlivosť vo vlastných rukách:
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Investor sa tak odvolal na Okresný úrad Bratislava, ktorý mu dal za pravdu a stavbu povolil. Voči tomuto rozhodnutiu sa odvolalo ako združenie, tak stavebnú úrad, a to na ministerstvo dopravy. "Mali sme niekoľko stretnutí na ministerstve, kde sme sa snažili úradníkom vysvetliť, prečo je náš názor správny. Využili sme všetky nám známe nástroje, aby sme zabránili výstavbe bez potrebných parkovacích miest," zdôraznil Kusý s tým, že rezort výstavby sa údajne nepostavil na stranu ľudí z Nového Mesta.

Starosta Rudolf Kusý v debate s policajtom
Zobraziť galériu (9)
Starosta Rudolf Kusý v debate s policajtom  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Ten ale tvrdí, že v odvolacom konaní zmenil rozhodnutie Okresného úradu Bratislava. "Do výroku rozhodnutia v časti - Podmienky pre uskutočnenie stavby - sme doplnili podmienku, že stavebník je povinný zabezpečiť na pozemkoch, ku ktorým má vlastnícke alebo iné právo, parkovacie miesta pre užívateľov stavby," uviedla Karolína Ducká, hovorkyňa Ministerstva dopravy a výstavby SR.

Spravodlivosť vo vlastných rukách:
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Stavebný úrad v Novom Meste sa odvolal aj voči tomuto rozhodnutiu. Nie je podľa neho prípustné, aby si investor v rámci vyriešenia parkovania prenajal existujúce parkovisko. Situáciu s parkovaním to podľa neho nevyrieši a zároveň poukazuje na fakt, že aj ten, čo parkovisko investorovi prenajal, ho má tiež v prenájme. Mestskú časť by ani neprekvapilo, keby po skolaudovaní polyfunkčného objektu investor nájomnú zmluvu na parkovisko vypovedal, čím by parkovacie miesta zanikli.

Spravodlivosť vo vlastných rukách:
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Viac o téme: ParkovanieDemonštráciaBratislava
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu