Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

MAPA sociálneho výskumu vyvrátila ďalší mýtus o Slovensku: Porazili sme aj Česko

Slováci vo výskume nedopadli najhoršie. Zobraziť galériu (2)
Slováci vo výskume nedopadli najhoršie. (Zdroj: figshare.com)

CAMBRIDGE - Slovákov v médiách už veľakrát skloňovali ako xenofóbov a rasistov. Vraj nemáme radi cudzincov, nechceme prijímať utečencov a nie sme kultúrne otvorení. Štúdia z Harvardovej univerzity však potvrdila, že nepatríme medzi najrasistickejšie krajiny v Európe.

Štúdiu sociálnych postojov realizovala Harvardova univerzita v rokoch 2002 až 2015, aby zmapovala, ktoré európske krajiny sa vyznačujú najvyššou rasovou zaujatosťou. Vedci na testovanie dobrovoľníkov použili tzv. test implicitných asociácií (IAT), v ktorom mali dobrovoľníci párovať obrazy so slovami a priraďovať im negatívne alebo pozitívne konotácie.

FOTO detičiek z Bratislavy vyvolala nenávisť, akú ste nevideli: Za toto sa môžete hanbiť v base!

Z testovania vyplynulo, že ľudia zo všetkých európskych krajín mali nižšiu tendenciu prisudzovať pozitívne asociácie ľuďom s tmavšou pleťou. Vedci predpokladajú, že výsledky súvisia s akousi dlhodobejšou predpojatosťou, zažitými vzorcami, ktoré sa vyvíjajú dlhodobým súžitím v ľudskej spoločnosti a kultúre.

Krajiny, ktoré sú na mape vyznačené modrou farbou, majú nižší sklon k rasizmu ako tie označené červenou. Najmenej zaujatou krajinou voči ľuďom s tmavou pleťou je Srbsko, naopak, najviac zaujatou Česko. Málo rasistickou krajinou je aj Slovinsko, Chorvátsko, Bosna a Hercegovina či Rakúsko. Slovensko síce patrí medzi zaujatejšie, ale predbieha ho napríklad Ukrajina a Bielorusko, Bulharsko či Taliansko.

MAPA sociálneho výskumu vyvrátila
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: figshare.com)

 

Viac o téme: ŠtúdiaRasizmusSlovenskoHarvard's Project Implicit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu