Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Koalícia predstavila radikálny plán pre obnovu Slovenska: Zásadné zmeny pre pracujúcich

Andrej Danko a Béla Bugár
Andrej Danko a Béla Bugár (Zdroj: SITA/Marko Erd)

BRATISLAVA - Po strane Smer prichádzajú s návrhmi na zlepšenie životnej úrovne pracujúcich aj koaličné strany Most-Híd a SNS. Bugár navrhuje zvýšenie nezdaniteľnej časti základu dane či daňové zvýhodnenie pre pracujúcich dôchodcov. Spolu s návrhom SNS a smerákov, ide o veľký balíček opatrení, ktoré majú Slovákom uľahčiť život a rozhýbať slovenskú ekonomiku. Pozrite sa, čo všetko vládna koalícia sľubuje.

"Musia to byť predovšetkým ľudia, ktorí by mali cítiť zlepšenie ekonomických výsledkov Slovenska. Preto sme pripravili dve konkrétne opatrenia, ktorých cieľom je, aby všetci pracujúci pocítili zlepšenie aj na svojich peňaženkách," uviedol Béla Bugár a predostrel dve najvýraznejšie opatrenia svojej strany Most-Híd.

1. Nezdaniteľný základ dane

Prvým návrhom strany je zvýšenie nezdaniteľnej časti základu dane. Tá dnes predstavuje 3803 eur ročne. Ako pripomenula strana Most, v minulosti táto suma znamenala aj to, že zamestnanci poberajúci minimálnu mzdu neplatili z tejto mzdy dane. "Dnes, keď minimálna mzda narástla a predstavuje 435 eur, tak zamestnanec zarábajúci minimálnu mzdu odvádza štátu na daniach 160 eur ročne. My dávame do diskusie návrh, aby sa nezdaniteľná časť zvýšila na úroveň 4650 eur. To by znamenalo nárast čistej mzdy o 160 eur ročne nielen pre tých, ktorí zarábajú minimálnu mzdu, ale aj pre takmer všetkých ostatných zamestnancov," priblížil Bugár. Toto opatrenie by sa podľa neho mohlo dotknúť vyše dvoch miliónov Slovákov, a to zamestnancov aj živnostníkov.

2. Dôchodcovia

Druhý návrh sa týka dôchodcov. "Mnohí dôchodcovia si privyrábajú, aby zlepšili svoju sociálnu situáciu. Zároveň je dnešný stav taký, že ak pracujú na dohodu, musia zo zarobených peňazí odvádzať štátu odvody, aj keď pritom už od štátu dostávajú dôchodok," vysvetlil Bugár. Most-Híd preto navrhuje, aby dôchodcovia boli pri práci na dohodu oslobodení od odvodov do výšky 200 eur mesačne, ako je to napríklad aj pri študentoch.

Balíček SNS

Nezaostal ani SNSák a šéf parlamentu Andrej Danko. Ten vyrukoval dokonca s povinným trinástym platom. O potrebe uzákonenia trinásteho platu pre všetkých zamestnancov, ktorí vo firme odpracovali aspoň rok, chce predseda SNS Andrej Danko hovoriť s koaličnými partnermi.

Slovenská národná strana (SNS) navrhuje uzákoniť povinné vyplácanie trinásteho platu zamestnancom, ak vo firme pracujú viac ako jeden rok. Zároveň by táto odmena by mala byť oslobodená od odvodového zaťaženia. "Chceme, aby sa v Slovenskej republike dôsledne uplatňoval princíp zásluhovosti a výkonu, aj preto budem so svojimi koaličnými partnermi hovoriť o potrebe uzákonenia trinásteho platu pre všetkých zamestnancov,“ uviedol Danko.

Princíp trinásteho platu alebo odmeny sa podľa SNS zatiaľ u nás uplatňuje len na základe dobrovoľnosti zo strany zamestnávateľa. Ide o nenárokovateľnú zložku mzdy a môže byť dohodnutá aj v kolektívnej zmluve.

Žiga chce podporiť podnikateľov

Znížiť byrokratickú záťaž podnikateľov a zjednodušiť samotné podnikanie na Slovensku má súbor prvých 34 opatrení, ktoré dnes predstavilo Ministerstvo hospodárstva (MH) SR. Zvýšiť sa má napríklad superodpočet pri výdavkoch na výskum a vývoj, ale aj vytvoriť komplexná webstránka pre podnikateľov, kde sa dozvedia všetky dôležité informácie, ak začínajú podnikať.

"Výsledkom tohto balíčka je 34 opatrení, ktoré by mali znížiť náklady podnikateľov v objeme 44 miliónov eur a budú sa týkať všetkých podnikateľov," priblížil na dnešnej tlačovej konferencii minister hospodárstva Peter Žiga (Smer).

Opatrenia sú rozdelené do piatich skupín. Týkajú sa zamestnávania, služieb verejnej správy, zlepšenia konkurencieschopnosti, ako aj daní a podpory podnikania. Žiga upozornil, že návrh opatrení je výsledkom širokého konsenzu ústredných orgánov štátnej správy, ako aj inštitúcií a viacerých zástupcov podnikateľskej sféry. "Chceme, aby tieto opatrenia boli rýchle. Nejdeme meniť štrukturálne nejaký systém, nejaké zásadné zákony. Len 10 opatrení sa týka zmien v legislatíve. Ostatné sú len vylepšenia," vysvetlil Žiga.

Cieľom prvého opatrenia je prehodnotenie zdravotného dohľadu prostredníctvom pracovnej zdravotnej služby pre zamestnancov v prvej a druhej kategórii prác. Po novom sa má tiež zvýšiť superodpočet výdavkov na výskum a vývoj na úroveň 100 %. "Dnes je na úrovni 25 % a návrh prediskutovaný s našimi partnermi je, že by mal byť vo výške 100 % týchto výdavkov. Len toto konkrétne opatrenie by malo mať pozitívny dopad na podnikateľské prostredie vo výške 7 miliónov eur na ušetrenej dani," priblížil štátny tajomník MH SR Rastislav Chovanec.

Ďalším opatrením je zavedenie sledovania zmien v listoch vlastníctva v katastri nehnuteľností. "Občania alebo firmy by mali byť informované, keď sa stane akákoľvek zmena v rámci katastra," vysvetlil Chovanec.

Zefektívniť sa má aj proces získavania stavebného povolenia, či zjednodušiť proces povoľovania stavieb menšieho rozsahu. Ministerstvo vnútra zase prehodnotí možnosť viazať evidenčné číslo vozidla trvalo na vozidlo bez ohľadu na zmenu okresu. Taktiež sa navrhuje zaviesť možnosť získať výpis zo živnostenského registra na integrovaných obslužných miestach, ktoré majú byť viac spropagované.

Rezort financií zase navrhuje prehodnotiť frekvenciu predkladania prehľadu o preddavkoch na daň z príjmu fyzických a právnických osôb. Rezort životného prostredia navrhuje znížiť administratívnu záťaž podnikateľov súvisiacu so zákonom o odpadoch elektronickým vykazovaním odpadu.

Žiga upozornil, že cieľom týchto opatrení je primárne vytvoriť stabilné prostredie, v ktorom budú môcť podnikatelia fungovať bez zbytočnej byrokracie. Materiál bude predložený do medzirezortného pripomienkového konania a následne sa bude niektorými opatreniami zaoberať vláda a parlament. "Chceme pomôcť podnikateľom v každej oblasti. Pracujeme už aj na príprave druhého balíčka," avizoval Žiga s tým, že ten by mal byť predstavený v prvom kvartáli budúceho roka a ďalší by mal byť po 8 mesiacoch.

Pred pár dňami Fico ukázal tieto opatrenia

1. Výraznejšie zvýšenie minimálnej mzdy

„Bolo by ideálne keby minimálna mzda predstavovala 60% priemernej mzdy v hospodárstve,“ povedal Fico. Do roku 2018 chce jej veľmi dynamický rast. Premiér hovorí o 500 eurách.

2. Lepšie odmeňovanie za prácu v noci

Fico chce štedrejšie odmeňovať ľudí, ktorí „prídu do práce večer o 10-tej do rána do 6-tej“. Minister Richter povedal, že na Slovensku pracuje až 240 tisíc zamestnancov v noci.

3. Zvýšiť plat za prácu v sobotu a nedeľu

Premiér by chce lepšie zaplatiť víkendové služby.

4. Príspevky na dochádzanie za prácou

Pohyb za prácou je na Slovensku veľmi nízky. Fico by chcel podporiť tých, ktorí cestujú za prácou, išlo by pravdepodobne o príplatky. "Na Slovensku je mobilita veľmi nízka. Ľudia sú naviazaní na prostredie, v ktorom žijú. Chceme podporovať viac ľudí, ktorí sú pripravení cestovať za prácou možno aj viac kilometrov, ako je 50 km, 60 km či 70 km. Presne nastavíme v Zákonníku práce, že kto cestuje za prácou a prekročí nejakú kilometrovú hranicu, tak pomenujeme, aký príplatok dostane tento človek," priblížil premiér.

Tieto všetky zmeny by mali prísť do parlamentu v septembri a platiť by mali od začiatku roka 2018.

Viac o téme: Robert FicoBéla BugárAndrej Danko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu