Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Vzdušné sily si precvičili pripravenosť na obranu slovenského vzdušného priestoru

MiG-39, L-39
MiG-39, L-39 (Zdroj: MO)

BRATISLAVA - Vzdušné sily Ozbrojených síl SR dnes ukončili najdôležitejšiu fázu cvičenia Air Shield 2017 v Centre výcviku Lešť a na cvičisku Kolíňanský vrch. Cvičenie nadväzuje na Modrú vlnu 2016, Air Shield 2015 či Tobruq Legacy 2016. Na precvičenie spôsobilostí použili lietadlá MiG-29, L-39, L-410 a vrtuľníky Mi-17. Informovala o tom hovorkyňa ministerstva obrany Danka Capáková.

Zástupca veliteľa vzdušných síl brigádny generál Miroslav Lorinc uviedol, že cieľom cvičenia je precvičiť operačné postupy v plánovaní, riadení a vykonávaní jednotlivých taktických činností štábov podriadených útvarov Vzdušných síl OS SR pri ochrane a obrane vzdušného priestoru SR. Zámerom tiež bolo zvýšiť komplexnú pripravenosť vzdušných síl na obranu Slovenska, ako aj pripravenosť prispieť do operácií v rámci kolektívnej obrany Severoatlantickej aliancie.

Na cvičení sa zúčastnilo 280 príslušníkov útvarov vzdušných síl, teda taktického krídla Sliač, vrtuľníkového krídla Prešov, dopravného krídla Kuchyňa, krídla velenia riadenia a prieskumu vzdušných síl Zvolen a protilietadlovej raketovej brigády Nitra, ale tiež žilinského 5. pluku špeciálneho určenia. Cvičenie podľa ministerstva obrany preverilo pripravenosť viesť operácie na ovládnutie vzdušného priestoru, súčinnosť rôznych leteckých jednotiek, ochranu a obranu letísk, ale aj činnosť pri pátraní a záchrane. Riadili ho pritom dištančne prostredníctvom moderných technológií, čím boli vojaci schopní svoje úlohy podrobnejšie a plnohodnotnejšie vyhodnocovať priamo v teréne.

Viac o téme: VýcvikAir Shield 2017
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu