Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Vláda nezlepšila situáciu v zdravotníctve, tvrdí väčšina občanov

BRATISLAVA - Vláda Roberta Fica neurobila počas svojho ročného pôsobenia dostatok opatrení, aby zlepšila situáciu v zdravotníctve. Myslí si to viac než polovica účastníkov ankety, ktorú dnes zverejnila agentúra Polis. Opačný názor malo asi 30 percent oslovených.

Ľudí, ktorí sa zapojili do prieskumu, zatiaľ nepresvedčil ani minister zdravotníctva Ivan Valentovič. Necelých 47 percent z nich sa domnievalo, že problémy v zdravotníctve rieši zle. Naopak o správnosti Valentovičových snáh bolo presvedčených takmer 27 percent opýtaných.

Polovica respondentov nesúhlasila ani s tým, aby na Slovensku pôsobila jediná zdravotná poisťovňa namiesto súčasných šiestich. Práve toto opatrenie presadzuje Valentovič a strana Smer-SD, ktorá ho do funkcie nominovala. Minister je presvedčený, že by sa tak minulo menej peňazí na prevádzku poisťovní a viac by ostalo nemocniciam a lekárom. Návrh vytvoriť jednu poisťovňu však zatiaľ nenašiel podporu v dvoch menších koaličných stranách ĽS-HZDS a SNS.

Valentovič plánuje tiež presadiť, aby zdravotné poisťovne mali zakázané tvoriť zisk. Vyše 60 percent ľudí, ktorých sa na zisk poisťovní pýtala agentúra Polis, však odpovedala, že naň majú nárok, ak sa kvalitne starajú o svojich poistencov. Naopak, viac ako 28 percent opýtaných so ziskom zdravotných poisťovní nesúhlasilo.

Kabinet Roberta Fica v prvých mesiacoch po svojom nástupe presadil nižšiu daň z pridanej hodnoty na lieky a dočasne zvýšil zdravotné odvody, ktoré napríklad za dôchodcov a študentov platí štát. Zdroje slovenského zdravotníctva by sa tak tento rok mali zvýšiť o viac než štyri miliardy korún na asi 90 miliárd Sk.

Kritici však ministrovi vyčítajú, že mešká s predkladaním odborných opatrení, opozícia dlhší čas hovorí aj o rastúcom zadĺžení zdravotníctva. Od Valentoviča požadujú napríklad zástupcovia lekárov aj zdravotných poisťovní takzvaný katalóg výkonov, ktorý by určil, koľko peňazí by mali nemocničné oddelenia dostávať za liečbu pacientov. Minister doposiaľ nepresadil ani rušenie nadbytočných lôžok v nemocniciach. Nemocnice pritom čelia niekoľkomiliardovým dlhom, ich zamestnanci sú nespokojní s výškou svojich miezd.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu