Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Fronc: Mečiar, Slota a Fico hrajú falošnú hru

Na snímke zľava Vladimír Mečiar, Robert Fico, Ján Slota.
Na snímke zľava Vladimír Mečiar, Robert Fico, Ján Slota. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Poslanec za KDH Martin Fronc si myslí, že koalícia nikdy nemala problém s divokým spoplatnením externistov. Pred novinármi dnes uviedol, že „je to absolútne falošná hra od trojice Mečiar, Slota, Fico.“

Podľa neho Vladimír Mečiar chce vytĺcť z vysokoškolskej novely politický kapitál. „Od tejto chvíle minister školstva Ján Mikolaj visí na motúzku Mečiarovi,“ dodal Fronc po tom, ako poslanci neschválili jeho procedurálny návrh, aby z tejto schôdze bola stiahnutá vysokoškolská novela.

Poslanec za SMK László Szigeti uviedol, že koalícia politicky kšeftuje tak so Zákonníkom práce ako aj s vysokoškolskou novelou. Podľa opozície vnútorné politické hry poškodzujú vysokoškolákov a vysoké školy. Poslanec za SDKÚ-DS Ferdinand Devínsky tvrdí, že novela o vysokých školách je vecne a odborne zlá. Podľa neho môže byť v rozpore s ústavou. Szigeti podotkol, že ak prejde spoplatnenie externistov, opozičné strany sú pripravené to napadnúť na ústavnom súde. „Ak to stiahnu, je to víťazstvo nielen opozície, ale predovšetkým študentov,“ zdôraznil Fronc. Podľa Devínskeho bývalá vláda navrhovala systémové spoplatnenie vysokoškolského štúdia a nie chaotické spoplatnenie externistov. Podľa neho sa tak vytvoria dve kategórie študentov, čo bude v rozpore s ústavou.

Pri hlasovaní o Froncovom procedurálnom návrhu, aby sa stiahla vysokoškolská novela z rokovania parlamentu, nehlasoval predseda ĽS-HZDS Vladimír Mečiar, ktorý v utorok na koaličnej rade žiadal, aby minister Mikolaj stiahol svoj návrh zo schôdze. ĽS-HZDS podmieňuje odsúhlasenie novely tým, aby sa z nej vypustilo zavedenie poplatkov pre externistov. Zároveň požadujú, aby akademické senáty naďalej schvaľovali rozpočet školy. Hlasovania sa zdržali poslanci za ĽS-HZDS Tibor Cabaj, Jozef Tarčák a Milan Rehák, zo Smeru-SD Ján Podmanický a Milan Rehák. Hlasovania sa zdržal aj Jozef Ďuračka z SNS, ktorá do funkcie nominovala Mikolaja. Na hlasovaní chýbali okrem iných predseda SNS Ján Slota a najväčší kritik novely zo Smeru-SD Mojmír Mamojka.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu