Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

STV nemusí vysielať záznamy z parlamentu

BRATISLAVA - Slovenská televízia (STV) nebude musieť vysielať záznamy z rokovania parlamentu.

Návrh poslankýň koaličnej ĽS-HZDS, podľa ktorého by verejnoprávna televízia mala povinnosť vysielať celé záznamy z rokovania parlamentu vždy v nasledujúci deň po jeho rokovaní, dnes totiž prekvapivo nepodporila žiadna iná strana. Televízia však vysiela záznamy aj v súčasnosti, podľa vyjadrenia jej predstaviteľov záznamy nekráti. Kvôli iným programoch ich však niekedy rozdelí na viac dní.

Ostáva tak v platnosti súčasný zákon o STV, ktorý koncesionármi platenej televízii ukladá vysielať prenosy a záznamy z vybraných spoločensky významných udalostí politického, kultúrneho, náboženského, umeleckého a športového zamerania, bližšie však povinnosť nešpecifikuje.

STV podľa svojej hovorkyne Želmíry Habánovej vysiela záznamy rokovaní na základe dohody s Národnou radou. "Budeme pokračovať vo vysielaní záznamov z parlamentu v plnom znení tak, ako to bolo doposiaľ," uviedla Habánová.

Poslankyne Katarína Tóthová, Ľudmila Mušková a Zdenka Kramplová potrebu zmeny odôvodňovali tým, že vysielaním neskrátených záznamov by sa zvýšila informovanosť občanov o tom, čo sa v snemovni skutočne odohráva. Médiá totiž podľa nich o dianí v parlamente informovali neraz skreslene.

Za návrh však nakoniec hlasovali len poslanci ĽS-HZDS, poslanci ostatných koaličných i opozičných strán boli buď proti, alebo sa zdržali. Predlohu pritom už parlament schválil v prvom čítaní na minulej schôdzi, odobrila ju aj vláda.

Pôvodne chcela novelu podporiť aj opozičná SDKÚ-DS. Keď však z novely odstránili povinnosť vysielať záznamy vždy na druhý deň od ôsmej hodiny ráno, poslanec SDKÚ-DS Tomáš Galbavý vyhlásil, že úprava nemá zmysel. Tóthová po hlasovaní novinárom povedala, že novelu zákona predloží znova o pol roka.

Priamy obrazový i zvukový prenos môžu záujemcovia sledovať na internetovej stránke Národnej rady, kde sú aj záznamy či textové prepisy z rozpravy.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu