Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Teroristický útok vo Švédsku je pokračovaním príbehu, ktorý bude nekonečný, povedal Zábojník

(Zdroj: Archív JZ)

BRATISLAVA - Podobných teroristických útokov, aký sa odohral v piatok (7.4.) vo švédskom Štokholme, bude v európskych mestách pribúdať. Domnieva sa slovenský bezpečnostný analytik a bývalý šéf slovenských ochrankárov Juraj Zábojník.

"Teroristický útok vo Švédsku je ďalším pokračovaním príbehu, ktorý bude nekonečný. Po francúzskom útoku v Nice a nemeckom útoku v Berlíne začal seriál, ktorý bude mať ešte mnoho častí. Obsah scenára je jednoduchý, a tým je zabíjanie civilistov ťažkými dopravnými prostriedkami, proti ktorým sa dá len veľmi ťažko brániť. Mladí zradikalizovaní útočníci, ktorí majú korene z mnohých častí sveta, ukázali politikom Európy, že zradikalizovaný je celý svet," uviedol analytik.

"Niekoľko tisíc mladých ľudí opustilo Európu a posilnilo ISIS. O podmienkach, ktoré im dnešná doba dáva k dispozícii v podobe švédskych stolov, sa mohlo teroristickým skupinám v 80. rokoch len snívať. Sociálne siete spájajúce celý svet, rýchla distribúcia informácií z jedného miesta na druhé a skrytá, ťažko vystopovateľná identita sú exkluzívnymi prostriedkami pre šíriace sa nebezpečenstvo, ktoré dosahuje omnoho väčšiu rýchlosť ako infekcia. Mladí bojovníci a ich odhodlanie zomrieť sú najsilnejšími súpermi, akého kedy spravodajské a bezpečnostné zložky mali," povedal Zábojník.

Podľa jeho slov najväčším problémom v tomto súboji je, že sa hrá podľa pravidiel, ktoré sa neustále menia, a v podstate sa nedá na víťazstvo dokonale pripraviť. "Aká jednoduchá hra vytvárajúca zložité podmienky zabrániť usmrteniu stoviek nevinných ľudí v ktoromkoľvek čase a na ktoromkoľvek mieste v rámci Európskej únie. Vychádzajúc z monitoringu, porovnávania a vyhodnocovania informácií o potenciálnych hrozbách je možné konštatovať, že obyvatelia žiadnej členskej krajiny EÚ sa nemôžu cítiť bezpečne. V tomto sa zhodujú takmer všetci bezpečnostní experti, ale nikto z nich nehovorí, že kto to spôsobil," dodal.

Útočník s odcudzeným nákladným autom sa v piatok popoludní vrútil medzi ľudí pri rušnej pešej zóne v centre švédskej metropoly a následne narazil do priečelia obchodného domu. Zomreli štyri osoby a viac než desať sa zranilo.

Viac o téme: Juraj Zábojník
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu