Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Desivá smrť v kamióne zo Slovenska: Vyšetrovanie úmrtia 71 migrantov uzavreli

Vyšetrovanie úmrtia migrantov uzavreli. Zobraziť galériu (2)
Vyšetrovanie úmrtia migrantov uzavreli. (Zdroj: SITA)

PARNDORF - Maďarský Národný úrad vyšetrovania (NNI) uzavrel vyšetrovanie v kauze úmrtia 71 migrantov, ktorých našli koncom augusta 2015 na diaľnici A4 pri rakúskom meste Parndorf v mraziarenskom aute pochádzajúcom zo Slovenska.

Podľa spravodajského servera ma.hu vyšetrovací spis odovzdal NNI vo štvrtok hlavnému prokurátorovi Báčsko-malokumánskej župy s návrhom na obžalobu deviatich ľudí.

Zločineckú skupinu, ktorá spáchala tento trestný čin, podľa polície viedol občan Afganistanu, ktorý žil v Maďarsku v azyle. Afganca neskôr tejto ochrany zbavili.

Podozriví na súde.
Zobraziť galériu (2)
Podozriví na súde.  (Zdroj: SITA)

Medzi podozrivými, ktorí sú vo vyšetrovacej väzbe, je aj muž s bulharsko-libanonským občianstvom, ktorého úlohou bolo zaobstarať vozidlo na prepravu migrantov. Ostatní sú Bulhari, ktorí spolupracovali ako vodiči. Jeden z nich, 25-ročný muž, šoféroval chladiarenské auto, v ktorom našli mŕtvych cudzincov.

Vyšetrovanie kauzy prevzala maďarská polícia od rakúskych orgánov 4. novembra 2015. Mŕtvych 59 mužov, osem žien a štyri deti, našli 27. augusta 2015 v chladiarenskom aute odstavenom na diaľnici A4, ktorá vedie od rakúsko-maďarskej štátnej hranice do Viedne. Predpokladá sa, že po uzamknutí prevádzačmi v nákladnom priestore sa ešte na maďarskom území zadusili. Nápisy na skrini vozidla propagovali slovenský potravinársky podnik.

Viac o téme: KamiónMigrantiParndorf
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu