Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Prípadom pokazeného mäsa sa zaoberajú národniari: Slovensko konalo ako prvá krajina EÚ

Gabriela Matečná
Gabriela Matečná (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - V záujme Slovenskej národnej strany (SNS) je, aby sa v súvislosti s pokazeným brazílskym mäsom konalo, predchádzalo podobným prípadom a upozorňovalo spotrebiteľov na pôvod konzumovaných potravín.

Ako ďalej informovala Júlia Kollárová z tlačového oddelenia Slovenskej národnej strany, strana prostredníctvom svojej nominantky Gabriely Matečnej bojuje za jej ciele a vízie v tejto veci. Takéto praktiky ako čistenie pokazeného mäsa chemikáliami a dodávky zákazníkom sú podľa nej na Slovensku a v Európe neprípustné.

Podľa ministerky pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Gabriely Matečnej je ochrana slovenského spotrebiteľa prioritou. “Slovensko okamžite po zverejnení škandálu začalo konať, pozastavili sme predaje a začali robiť testy ako vôbec prvá krajina v Euróspkej únii (EÚ). Boli sme informovaní o aktivitách brazílskych orgánov v tejto veci a dohodli sme sa na rýchlej výmene informácií. Rozsah tohto škandálu je však naozaj obrovský,“ uviedla Matečná. Výsledky testov brazílskeho mäsa a mäsových výrobkov podľa nej ukázali už 17 nevyhovujúcich produktov.

SNS podporuje slovenské potraviny, podporuje domácich výrobcov a domácich prvovýrobcov. Kvalita slovenských pôdohospodárskych a potravinárskych výrobkov je podľa SNS mnohokrát vyššia než produkty v iných krajinách. Dokázala to aj najnovšia kontrola v obchodných reťazcoch na Slovensku, pri ktorej bol počet nájdených nedostatkov najnižší u slovenských výrobcov.

Testy na konzervačné látky, aj na prítomnosť salmonely stále pokračujú. Pri žiadnej z testovaných vzoriek zatiaľ neboli objavené chemické látky, ktorými sa v Brazílii malo upravovať pokazené mäso. Cielené kontroly na Slovensku sa budú vykonávať až do odvolania. Kontroly Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) v predajniach k 27. marcu preukázali pochybenia pri 17 mäsových výrobkoch, ktoré sa dovážali z Brazílie. ŠVPS pozastavila predaj 237 produktov a doposiaľ vykonala testy na 82 vzorkách.

Viac o téme: SNSGabriela MatečnáBrazílske mäso
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu