Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Po rodinnej oslave sa stretli v nemocnici: Salmonelu dostalo 13 ľudí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BANSKÁ BYSTRICA - Až 13 ľudí ochorelo na salmonelovú enteritídu po konzumácii doma pripravovaného zemiakového šalátu s majonézou z domácich vajec. Rodinná oslava v jednej z obcí okresu Banská Bystrica tak skončila hospitalizáciou dvoch ľudí v nemocnici. Dnes o tom informovala hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici Mária Tolnayová.

"Zo stolice bola potvrdená Salmonella enteritidis u štyroch pacientov, dvaja boli hospitalizovaní v Rooseveltovej nemocnici v Banskej Bystrici. U jednej ženy bola potvrdená Salmonella enteritidis aj z hemokultúry. Deväť pacientov epidemiológovia RÚVZ aktívne vyhľadali v ohnisku nákazy. Protiepidemické opatrenia boli zabezpečené," konštatovala Tolnayová. Okrem epidémie salmonelózy rimavskosobotský RÚVZ v tomto týždni zasa zaznamenal sporadický prípad parotitídy (mumps) u päťročného dievčatka z Rimavskej Soboty.

"Ochorenie hlásili na základe klinickej symptomatológie. Priebeh choroby si nevyžiadal hospitalizáciu. Bola odobratá jedna vzorka krvi na laboratórne vyšetrenie. Výsledky zatiaľ nie sú k dispozícii. Dieťa bolo očkované podľa očkovacieho kalendára," dodala Tolnayová.

Viac o téme: ChorobaSalmonelóza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu