Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

VIDEO Nachytali tajomníčku v plavkách cez pracovnú dobu: Okamžitý vyhadzov, Ivan do bazéna môže

Ivan Švejna a Eufrosina Santa Maria Zobraziť galériu (5)
Ivan Švejna a Eufrosina Santa Maria (Zdroj: Foto: SITA, repro foto YouTube/24 Horas)

BRATISLAVA - Iný kraj, iný mrav? Štátny tajomník na ministerstve práce Ivan Švejna má s peruánskou tajomníčkou možno viac spoločné, ako je na prvý pohľad zrejmé. Zatiaľ čo v Južnej Amerike sa po prešľape porúčala štátna tajomníčka, na Slovensku sa toho zrejme nedočkáme. Dve krajiny, dva rôzne prístupy.

Zatiaľ čo krajinu sužujú záplavy a obrovské problémy, tajomníčka ministerstva sa opaľuje a čvachtá v bazéne. Prírodná katastrofa, ktorá je podľa miestnych úradov vôbec najhoršou za posledných 20 rokov, zároveň ovplyvnila životy státisícov ľudí. A tajomníčka Eufrosina Santa Maria leží na lehátku. Ba čo viac, v pracovnom čase sa podľa tamojších médií korčuľovala a bicyklovala. To všetko počas pracovného času, pričom využívala služobné auto.

Eufrosina Santa Maria na lehátku
Zobraziť galériu (5)
Eufrosina Santa Maria na lehátku  (Zdroj: Foto: SITA, repro foto YouTube/24 Horas)

Ihneď po tom, ako sa prevalili fotky Santa Marie na verejnosti, musela odísť. Tajomníčka ministerstva rozvoja a pôdohospodárstva v liste na rozlúčku ľutuje svoj prešľap v "takých ťažkých časoch pre krajinu".

VIDEO Tajomníčku nachytali, ako sa slní pri bazéne

Na obed s kolegom v bazéne

Zaujímavé je, že aj na Slovensku sme nachytali rovno na obed, počas pracovného času, štátneho tajomníka ministerstva práce Ivana Švejnu, ako sa čvachce v bazéne so svojím mladým asistentom. Ako nám  Švejna prezradil, kúpe sa zo zdravotných dôvodov. "Nie je žiadnym tajomstvom, že občas chodím, v čase, keď iní obedujú, zo zdravotných dôvodov plávať," zareagoval pre Topky. Na svoju obranu tiež dodal, že on pevnú pracovnú dobu stanovenú nemá a že to nijako neovplyvňuje jeho povinnosti. "Nemám stanovenú pevnú pracovnú dobu a nijako to neovplyvňuje plnenie mojich pracovných povinnosti," tvrdí.

VIDEO Nachytali tajomníčku v
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

Švejna v bazéne s poradcom Milošom Moravčíkom
Zobraziť galériu (5)
Švejna v bazéne s poradcom Milošom Moravčíkom  (Zdroj: Tip čitateľa)

Iný kraj, iný mrav

Peruánčanka si ihneď uvedomila svoj prešľap a rezignovala. Zrejme je naivné čakať, že niečo podobné spraví aj Švejna. Kuriozita, že vo vnímaní korupcie sa Peru umiestnilo ďaleko za Slovenskom. Podľa rebríčka z roku 2016 Transparency International je na až 101. mieste, pričom naša krajina okupuje 54. miesto.

Politológ Radoslav Štefančík v oboch prípadoch nevidí podobnosti. "Slniť sa niekde na pláži, keď krajina rieši akútny problém v podobe záplav, nie je to isté, ako keď sa nejaký minister alebo jeho štátny tajomník niekde čľapká vo vode. V tomto prípade by som držal líniu štátneho tajomníka, lebo ľudia na podobných pozíciách nejdú domov o 14.00 alebo o 16.00, ako práve tí, ktorí by tento počin chceli kritizovať. Naopak, sedia v práci niekedy až do polnoci. Takže ak si odbehne, trebárs na poludnie, zaplávať, tak je to úplne normálne," myslí si politický analytik.

V tejto súvislosti politológ pripomína, že sociológovia dávno prišli na to, že zamestnanec vydáva zo seba lepší výkon, keď má k dispozícii dobré pracovné podmienky. "Preto dnes mnohé moderné a úspešné firmy ponúkajú svojim zamestnancom podobné aktivity ako plaváreň, fitnes, saunu, masáže, solárium, rôzne jazykové alebo motivačné kurzy, detské kútiky pre svoje deti, či pohyblivý pracovný čas, a to bez ohľadu na to, či sa tieto aktivity realizujú priamo v budove firmy alebo o dve ulice ďalej," zakončil analytik.

Viac o téme: TajomníkPeruIvan ŠvejnaEufrosina Santa Maria
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu