Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Gašpar naznačil, že policajti, ktorí dokopali vodičku budú v blízkej dobe prepustení

Tibor Gašpar
Tibor Gašpar (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Policajti, ktorí mali v auguste minulého roka dokopať 22-ročnú vodičku, by mali v blízkej budúcnosti z Policajného zboru odísť. Naznačil to po rokovaní ľudskoprávneho parlamentného výboru policajný prezident Tibor Gašpar.

Informoval aj o opatreniach, ktoré by mali takémuto správaniu policajtov brániť. Úplne tomu však nezabránia, pripustil. "Akékoľvek opatrenia takýmto prípadom nemusia predísť, ani nepredídu. Je to 23.000 policajtov, dnes je v uliciach okolo 600 hliadok, ktoré komunikujú s občanom, to je 1200 policajtov, zhruba 1000 robí trestné konanie. Vždy dôjde k uplatneniu nejakých právomocí a nie so všetkými môže občan súhlasiť, preto sú tu kontrolné mechanizmy," povedal Gašpar. Niektoré pochybenia sú podľa jeho slov v rovine priestupkov a riešia sa disciplinárne a tie, ktoré sú trestnými činmi, rieši inšpekcia trestným stíhaním.

Gašpar zopakoval, že takéto konanie policajtov kategoricky odsudzuje. "Budem vždy striktným spôsobom presadzovať, aby bolo za to vedené patričné konanie, či už trestnoprávne, alebo disciplinárne," povedal s tým, že konanie o prepustení s policajtmi, ktorí mali vodičku dokopať, by malo byť čoskoro ukončené. Termín udávať nechce. "Ak budú splnené zákonné podmienky, minister podpíše rozhodnutie o prepustení. Oznámime to," doplnil.

Policajný prezident zároveň poukázal na systémové opatrenia, ktoré už polícia prijala a uplatňuje a na ktoré sa aj chystá. Hovoril o kamerách, zmenách vo vyhodnocovaní použitia donucovacích prostriedkov, o tom, že do zboru už prijímajú osoby staršie ako 21 rokov, a nie od 18-tich. Cieľom tohto opatrenia je podľa Gašpara, aby do zboru prichádzali vyzretejšie osoby.

Ďalším opatrením má byť vyšší počet hodín vo výcviku, ktorý je venovaný streleckej, taktickej, bojovej aj psychologickej príprave na báze pravidelnosti. Policajný zbor by mal mať aj odevné kamery. Tie sú podľa Gašpara odskúšané, kedy ich Policajný zbor dostane, závisí od verejného obstarávania a financií.

V reakcii na kritiku opozície, že konanie voči policajtom sa ťahá mesiace, Gašpar poukázal na základné lehoty z trestného zákona. Tie podľa jeho slov upravujú rýchlosť trestného konania a každý prípad je individuálny. "Akokoľvek by sa mne zdalo, že je to dlhé vyšetrovanie, nemôžem do toho vstúpiť. Vstúpiť môže len prokurátor, ktorý to dozoruje," povedal Gašpar s tým, že to nie je o jeho názore.

"Z videa môžem usúdiť, že pravdepodobne došlo až k pokusu ťažkej ujmy, lebo je to kopanie do životne dôležitých orgánov, ako je hlava, ale aké sú procesné postupy, k tomu sa vám neviem vyjadriť. Každá vec je veľmi individuálna," doplnil. Video z policajného zákroku voči 22-ročnej Michaele zverejnil denník Nový Čas. Pri prenasledovaní vozidla v auguste minulého roka, ktoré podľa polície nerešpektovalo výzvy na zastavenie, mali strážcovia zákona trinásťkrát vystreliť. Po zastavení auta mali policajti Michaelu dokopať. Michaela mala byť pri streľbe zasiahnutá do hrudníka a ucha. Traja policajti sú obvinení z trestného činu zneužívania právomoci verejného činiteľa formou spolupáchateľstva a hrozí im trest odňatia slobody na štyri až desať rokov.

Viac o téme: Tibor Gašpar
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu