Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Kauza Čistý deň špatí Slovensko: Všetko za 7 mesiacov! Mýty, obvinenia a škandalózne zvraty

Hlavní aktéri kauzy Čistý deň Zobraziť galériu (17)
Hlavní aktéri kauzy Čistý deň (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Kauza roka. Dianie v resocializačnom centre Čistý deň v týchto dňoch púta pozornosť celého Slovenska. Špina, ktorá sa valí z nových odhalení, doslova vyráža dych. Každý deň totiž vychádzajú na svetlo sveta zarážajúce informácie. Kto sú kľúčoví aktéri kauzy? Kedy to všetko začalo a ako pokračovala? Pripravili sme prehľadnú chronológiu celého príbehu.

Zariadenie Čistý deň čelilo viacerým podozreniam zo zneužívania chovancov, ktoré preverovalo ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny, Generálna prokuratúra i polícia, pričom vyšetrovanie niektorých prípadov ešte nie je ukončené. Ministerstvo napriek odporúčaniu jeho Akreditačnej komisie Čistému dňu akreditáciu na vykonávanie činnosti vo februári neodobralo. Opoziční poslanci upozornili na ďalšie prípady bývalých klientov a zamestnancov zariadenia, ktorí hovoria o zneužívaní chovancov.

Chronológia kauzy

Rok 2016

9. 9.  Blog Natálie Bláhovej, ktorý kauzu odštartoval – Príbeh sexuálneho obťažovania Natálie

12. 9. Do kauzy sa zapája aj Boris Kollár, ktorý na Facebooku zverejňuje identitu vedenia a muža, ktorý mal sex s Natáliou.

12. 9. Prvý výbor parlamentu, riaditeľ Tománek priznal, že sex sa stal

12. 9. Fico na tlačovke problém bagatelizuje s tým, že pracovali na jeho vyriešení celý víkend

14. 9. Prvá tlačová konferencia Tománeka.

15. 9. Objavujú sa spovede detí, ktoré kritizujú praktiky v centre.

17. 9. Na oplátku reagujú rodičia, ktorí sa centra zastávajú

19. 9. V centre zasahuje polícia

22. 9. Do kauzy vstupuje Viera Tomanová, ombudsmanka pre deti.

23. 9. Ficov poradca Erik Tomáš reaguje na obvinenie, že mediálne radil Tománkovcom, ako zvládnuť mediálny tlak v kauze

26. 9. Vedenie centra sprístupnilo novinárom interiér.

28. 9. Veľký protest na námestí Slovenského národného povstania v Bratislave

29. 9. Matka Natálie podáva trestné oznámenie na Erika Tomáša

3. 10. Polícia pátra po ďalších dvoch dievčatách, ktoré z centra utiekli

4. 10. Opozícia začína hovoriť o odvolaní ministra Richtera

18. 11. Kontrola úradníkov v centre, spor Blahovej s rodičmi centra zverejnili na videu

Rok 2017

7. 2. 2017 Výbor nebude riešiť Erika Tomáša z podozrenia z konfliktu záujmov.

10. 2. Počas odvolávania ministra sa objaví informácia, že Richter sám chodil za tamojšími dievčatami

10. 2. Padlo tajné rozhodnutie o akreditácii

1. 3. Oficiálne známe, že centrum Čistý deň pokračuje a akreditáciu mu nezobrali

8. 3. Tománková zverejňuje, že jeden opozičný poslanec si písal s dievčaťom správy so sexuálnym podtónom

8. 3. Priznal sa k tomu Boris Kollár a zverejnil komunikáciu

9. 3 Kollár vypovedá na polícii

10. 3 Simona, ktorá si písala s Kollárom, prehovorila

13. 3. Zvrat, Simona s kamarátkou Tamarou, ktorá je tiež klientkou Čistého dňa, podávajú na vedenie centra trestné oznámenie

14. 3 Na tlačovke vedenie Čistého dňa s matkami obidvoch chovankýň obvinia opozičných politikov a vyhlásia, že s ich dcérami manipulujú. Zároveň povedia, že sú pod vplyvom drog.

14. 3. Daniel Lipšic zverejnil informácie, že zdravotná diagnóza riaditeľa centra Petra Tománeka, ho diskvalifikuje ako vedúceho centra, kde sa majú liečiť deti. Detaily lekárskeho spisu neukáže.

Kto je kto v kauze Čistý deň

Natália Blahová

Natália Blahová
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: SITA)

Poslankyňa (SaS) odštartovala celú kauzu, keď napísala blog, ako malo dôjsť v galantskom centre Čistý deň k zneužitiu maloletej chovankyne Natálie. Potom, ako sa stretla s jednou z matiek chovankýň centra, príbeh pod utajenými menami zverejnila na internete. Okamžite z toho vznikol veľký škandál. Odvtedy sa prípadu venuje a kritizuje vedenie Čistého dňa. Stretla sa aj s klientmi, aby si vyjasnili svoje pohľady na problémy.

Peter Tománek

Kauza Čistý deň špatí
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: SITA)

Riaditeľ Čistého dňa z Galanty vystupoval od začiatku kauzy. V minulosti mal problémy s drogami. Včera vyhlásil Daniel Lipšic, že má k dispozícii jeho lekársku správu s diagnózou, ktorá je šokujúca. „Keď som sa liečil, nechali ma zavretého deväťdesiat dní. Keď ma pustili, nevedel som si ani kúpiť lístok na autobus,“ povedal pre denník Sme pred pár rokmi.

Zuzana Tománková Miková

Kauza Čistý deň špatí
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: Foto: TASR/Michal Svítok)

Manželka Petra Tománka a spoluzakladateľka Čistého dňa začala vystupovať o niečo neskôr ako jej partner. V tomto roku prevzala komunikáciu centra a na tlačovkách má hlavné slovo. Tománková pred niekoľkými dňami prezradila, že s jednou z chovankýň centra si písal opozičný poslanec parlamentu. Obvinila ho tiež, že mal s dievčaťom sexuálny styk. Tománková pracovala aj na Úrade vlády.

Boris Kollár

Kauza Čistý deň špatí
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Najnovšia kauza sa týka facebookovej komunikácie Kollára a bývalej chovankyne Simony. Kollár minulý týždeň priznal, že on je tým nemenovaným politikom, ktorého Tománková minulý týždeň obvinila z nevhodnej facebookovej komunikácie s maloletou chovankyňou, ako aj zo zatajenia informácií o nej polícii, keď bola nezvestná.

Kollár podľa vlastných slov s dievčinou od mája 2014 sporadicky komunikoval, no Tománková klamala vo viacerých bodoch vrátane obsahu tejto komunikácie. Zdôraznil, že nevedel, že je dievča neplnoleté, pričom jeho vek sa dozvedel až v októbri minulého roku. Podľa konverzácie, ktorú ukázal, si dohadovali sex.

Simona

Kauza Čistý deň špatí
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: SITA/Marko Erd)

Simona vstúpila do pozornosti vtedy, keď o nej prehovoril Boris Kollár. Ten sa priznal, že si písal s dievčaťom z Čistého dňa, ktoré bolo dokonca na úteku. Kollár podľa vlastných slov nevedel, koľko má rokov a tvrdí, že mu napísala prvá.

„Mám chuť povedať pravdu. Minulý týždeň som to hovorila ja, ale za akých podmienok, je druhá vec. Dá sa to tak povedať, že bol na mňa vyvíjaný nátlak,“ vyhlásila s tým, že Tománkovú brala ako druhú mamu. „Potom mi vrazila dýku do chrbta. Ja som jej nedovolila, aby zverejnila takéto veci. Ona prišla za mnou vo večerných hodinách, že súrne niečo potrebujú. Ona ma vrúcne objala a Tománek mal slzy v očiach. Opísali mi to úplne inak,“ dodala.

Tamara

Simona a Tamara
Zobraziť galériu (17)
Simona a Tamara  (Zdroj: SITA/Marko Erd)

Tamara sa rozhodla zastať sa kamarátky Simony a spolu s Danielom Lipšicom sa rozhodli žalovať vedenie Čistého dňa. Sedemnásťročná Tamara je aj dnes klientkou Čistého dňa. Novinárom povedala, že pred rokom podala trestné oznámenie za zanedbanie starostlivosti. „Bola som zamknutá tri dni v izbe. Keď som mala vypovedať, riaditeľ ma prosil, aby som povedala, že som si to celé vymyslela. Prosili aj moju matku. Hovorili, že ma môžu obviniť za krivú výpoveď. Nemala som to ako dokázať, keďže celá komunita povedala, že sa nič také nestalo,“ uviedla. Dievča priznalo, že je na úteku. „Nikto nevie, kde som. Ja som ušla, lebo Simona trpí za nič. Chcela som jej pomôcť,“ uviedla. Do zariadenia sa vrátiť nechce.

Daniel Lipšic

Kauza Čistý deň špatí
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: SITA/Marek Mrviš)

Lipšic sa do prípadu vložil až ako právny zástupca Simony a Tamary. K obom dievčatám dostal tak, že mu ráno mi zavolal známy, podľa ktorého chceli mladé ženy vypovedať o potenciálnom páchaní trestnej činnosti.Včera na tlačovke prezradil zarážajúce dôkazy. Tománek mal drogy ponúkať Simone a poskytovať médiám kolektívne odpovede.

Čo je však dôležitejšie, ukázal dôkazy proti riaditeľovi centra Petrovi Tománkovi. "Pred pár hodinami mi boli doručené lekárske správy riaditeľa zariadenia. Sú zarážajúce, sú šokujúce," vyhlásil Lipšic s tým, že mu ich doručil svoj zdroj. "Človek s takouto diagnózou nikdy nemohol byť na čele zariadenia, kde sa liečia deti," myslí si exposlanec. Odborníci, s ktorými jeho diagnózu konzultoval, boli "zhrození a šokovaní". Rozhodol sa podať trestné oznámenie zo subvenčného podvodu.

Ján Richter

Minister práce, sociálnych vecí
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: SITA)

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny je formálne zodpovedný za akreditáciu galantského centra Čistý deň. Centrum nie je štátne, no má akreditáciu ministerstva. Aj napriek odporúčaniu akreditačnej komisie sa rozhodol, že Čistému dňu ju ponechá. Na protest proti tomuto rozhodnutiu odišli z akreditačnej komisie ministerstva práce dvaja členovia.

Erik Tomáš

Erik Tomáš
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: SITA / Marko Erd)

Poslanec Smeru a mediálny poradca premiéra Fica sa do kauzy vložil, keď sa stretol s vedením Čistého dňa, aby prekonzultovali ako postupovať ďalej. Tieto informácie vyplávali na povrch v septembri minulého roka. Podľa neho sa ho pýtali na niekoľko rád. Stretnutie s Tománkovcami vraj sprostredkovala osoba, ktorá má dosah na Úrad vlády. Matka maloletej Natálie na neho dala trestné oznámenie za to, že zverejnil ich komunikáciu.

Marián Kočner

Marián Kočner
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Kontroverzný podnikateľ a podľa Lipšica kriminálne závadová osoba. Kočner sa do kauzy Čistý deň dostal zverejnením fotky, ktorú ukázal Kollár. Ten zverejnil fotku, ktorú urobil pokladník hnutia Sme rodina a brat poslanca hnutia Petra Pčolinského Vladimír. Na nej je zachytená Tománková pár hodín pred svojou tlačovkou v bratislavskom hoteli Crowne Plaza, ako sedí s Mariánom Kočnerom a Petrom Tóthom.

Kočner, Tománková a Tóth
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Peter Tóth

Kauza Čistý deň špatí
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: SITA)

Bývalý novinár a spravodajský dôstojník v minulosti písal o únose Kováča mladšieho. Rovnako ako Kočner aj on sa do prípadu zaplietol fotografiou, ktorú zverejnil Boris Kollár, kde sedí s Kočnerom a Tománkovou v hoteli.

Viac o téme: ZnásilnenieSimonaBoris KollárČistý deňResocializačné centrum
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu