Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Lyžiari sa potešia, hory dostali novú nádielku snehu: Pozor však na lavíny

(Zdroj: thinkstock.com)

VYSOKé TATRY - Vo všetkých horských oblastiach je dnes vyhlásené mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Informova o toml Pavel Krajčí, službukonajúci Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby so sídlom v Liptovskom Hrádku.

"V noci na dnes sa na horách ochladilo a pribudol aj nový sneh, približne desať až 25 centimetrov. Snežilo pri teplotách okolo bodu mrazu a pri slabom juhozápadnom vetre, preto je nový sneh relatívne rovnomerne rozmiestnený," uviedol s tým, že tieto faktory prispievajú ku stabilite snehovej pokrývky. Nebezpečenstvo je teda koncentrované hlavne do veľmi strmých svahov.

Počasie v horských oblastiach ovplyvňuje tlaková níž, ktorá priniesla v noci na dnes výraznejšie zrážky hlavne na južnej strane Nízkych Tatier a Veľkej Fatry. V polohách nad 1000 metrov nad morom to boli snehové zrážky. Sneženie pokračovalo aj dnes ráno. "V stredných polohách sa môže teplota dostať nad bod mrazu a sneh tam môže oťažieť. Vo vysokých polohách by si mal zachovať prachový charakter," dodal lavínový špecialista.

Viac o téme: SnehHoryLavíny
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu