Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

ONLINE Skutok sa nestal! Verdikt v prípade sexuálneho zneužívania v dome hrôzy: Čistý deň oslavuje

Riaditeľ centra Peter Tománek. Zobraziť galériu (8)
Riaditeľ centra Peter Tománek. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Nastal najdôležitejší deň v kauze Čistý deň. Chvíľa, na ktorú všetci čakali je tu. Rozhodnutie ministerstva po týždňoch tajností zrejme neprekvapilo. Opozícia tvrdí, že tým napomáha v pokračovaní týrania a zneužívania detí. Sledujte s nami celý škandál ONLINE.

  • Minister Richter neodobral akreditáciu kontroverznému centru Čistý deň

  • Centrum Čistý deň považuje obvinenia za mediálny lynč a robenie si politickej kariéry opozície

  • Opozícia protestuje a bude chcieť ministra odvolať

Situáciu sledujeme ONLINE

15:06 Tlačovka opozície: Reakcia na neodobratie akreditácie

15:05 Protokol mal niekoľko vážnych nálezov, tvrdí opozícia. Na základe nich mal Richter konať. Keďže akreditáciu nezobral, budú ho chcieť odvolať.

14:59 Klamstvo za klamstvom

Podľa predstaviteľov centra sa Blahová s rodičmi a klientmi centra nechcela stretnúť. "To je potvrdené na sto percent. My sme tam strávili 4 hodiny s rodičmi. Tlačovku som sledovala útržkovo a toto je jedno z nich. Bola to znôška takých nezmyslov, že k tomu sa nedá ani stanovisko zaujať," povedala Blahová.

14:50 Precedens

"Minister urobil precedens a dnes nikto nebude vedieť garantovať, aby neboli týrané deti," myslí si Erika Jurinová (OĽaNO).

Anna Verešová, Natália Blahová, Erika Jurinová a Richard Sulík
Zobraziť galériu (8)
Anna Verešová, Natália Blahová, Erika Jurinová a Richard Sulík  (Zdroj: topky)

14:39 Sme svedkami škandálu medzinárodných rozmerov

"Sme svedkami škandálu medzinárodných rozmerov," vyhlásila Blahová s tým, že ho kryje vláda. "Preto sa zasadíme všetkými silami, aby minister práce skončil," tvrdí poslankyňa.

14:34 Opozícia zvolá mimoriadnu schôdzu partlamentu, na ktorej navrhnú odvolať ministra Richtera.

14:33 Richard Sulík je zdesený z toho, že Čistý deň môže pokračovať a rodičia sa môžu báť o svoje deti. Zariadenie malo byť už dávno zatvorené "Rodičia istotu stratili, že ich štát ochráni," povedal

13:56 Opozícia reaguje

O pár minút budú na výsledky neodobratia akreditácie reagovať opoziční poslanci zo strán OĽaNO-NOVA a Sloboda a Solidarita. Tlačovú konferenciu vám prinesieme naživo.

13:55 Tlačovka Richtera skončila

Pozrite si celú tlačovku na videu

13:51 Členka akreditačnej komisie sa vzdala funkcie po tom, čo Čistému dňu neodňali akreditáciu.

13:49 Richter prezradil dôvod

"Nebol naplnený paragraf, ktorý mi umožňuje akreditáciu odňať," vysvetlil Richter, prečo centru akreditáciu nezobral.

13:42 Orgány činné v trestnom konaní konajú

Dubovcová prevzala tvrdenia v hodnotiacej správe od poslankyne Blahovej. Drobné pochybenia, ktoré nastali, boli konštatované. No záver musia spraviť orgány činné v trestnom konaní.

13:20 Dôvodov, prečo akreditáciu neodňali, je vraj veľa.

13:15 Richter sa rozprával aj s komisárkou Vierou Tomanovou, disponuje aj listom ombudsmanky Dubovcovej. Pozýva zástupcov opozície do komisie, ktorá bude pripravovať komplexnú novelu.

ONLINE Skutok sa nestal!
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky.sk)

13:05 Akreditáciu im neodňali

Ministerstvo zariadeniu neodňalo akreditáciu na vykonávanie opatrení sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately. Rozhodnutie je právoplatné, informoval o tom Peter Tománek.

13:00 Tlačovka sa končí.

12:55 Tománek už nevládze

„Cítim zodpovednosť za svoje správanie," hovorí Tománek. Cíti ľútosť, už vraj nevládze a nechápe, ako sa do toho dostal.

12:45 Tomáš im neradil

Na otázky o Erikovi Tomášovi hovorí, že sú „kapciózne". Na stretnutí podľa manželky Tománka boli iba ona, on a Tomáš. Nechápu, odkiaľ sa vzali reči o tom, že im radil. Nie je to vraj pravda.

12:40 Tománek napadol SaS, tvrdí, že dekriminalizácia mariahuany a ochrana detí nejdú dokopy. 

12:30 Podajú trestné oznámenie

Zástupcovia zariadenia veria, že už žiadna tlačovka nebude. Všetko je to vraj pre nich stresujúce. „Chceme opustiť mediálny priestor," tvrdia s tým, že chcú preniesť kauzu do kancelárií vyšetrovateľov a do súdnych siení. Podajú aj trestné oznámenie.

11:58 Moje práva boli potláčané

"Som biely, heterosexuál, kresťan a moje práva boli pol roka potláčané," tvrdí Tománek.

11:46 Výzva do diskusie

"Vyzvývame pani Blahovú v ktoromkoľvek v médiu na diskusiu face to face," povedal Tománek s tým, že poslankyňa výzvu neprijme, lebo sa bojí a klame. Zástupcovia SaS, vrátane Blahovej, budú reagovať na tlačovku dnes poobede.

11:35 Útoky na Blahovú a ombudsmanku

Čistý deň sa bráni a dlhé minúty útočí na poslankyňu Blahovú a už aj na ombudsmanku Janu Dubovcovú, ktorá sa tiež vyjadrovala ku kaze Čistému dňu. "Budeme sledovať ďalšie pôsobenie pani Dubovcovej v politike," vyhlásila právna zástupkyňa Čistého dňa. "V Smere asi nebude," dodala.

11:24 Aj do večera

Zástupcovia centra budú na otázky médií odpovedať aj do večera. "Toto je náš posledný výstup," tvrdí riaditeľ. Novinári protestujú, že ochvíľu bude tlačovka ministerstva práce. "Pol roka nás lynčujú médiá," bráni sa Tománek.

11:09 Perfektne naplánovaná akcia

Tománek sa bráni a tvrdí, že kauza Natálka, bola perfektne naplánovaná. „Klobúk dole, naozaj. Bola to perfektne naplánovaná akcia,“ tvrdí Tománek.

11:03 Lynčovací spôsob

Zástupcovia centra sú rozhorčení. Podľa nich sa viedli proti centru "lynčovacie spôsoby", aké nemali predtým obdobu.

11:01 Nahrávky ako dôkaz

Na tlačovke pustili nahrávku matky malej Natálky, ktorá má dokazovať, že klame. „V tom čase sem chodila každý deň v sprievode polície,“ povedali o nej zástupcovia centra. Pustili aj minulé nahrávky poslankyne Bláhovej, ktoré majú dokazovať, že tiež klame.

ONLINE Skutok sa nestal!
Zobraziť galériu (8)

10:50 Zástupcovia centra vyvracajú tvrdenia poslankyne Blahovej

10:47 V akom bol pomere, nikto nevie

„V čase súlože, bol klientom. Ale ja neviem. Nevie to ani polícia,“ vyhlásil Tománek na margo dotyčného, ktorý mal Natálku zneužiť.

ONLINE Skutok sa nestal!
Zobraziť galériu (8)

10:42 Kauza Natálka

Tománek obhajoval postup v kauze Natálka. Až začiatkom septembra 2016 bol podľa vlastných slov Tománek informovaný, že Natália bola zneužitá. Podľa zástupkyne novinári tiež zle interpretovali slová policajného prezidenta o zneužití. Podľa neho nebol dotyčný, ktorý mal dieťa zneužiť, terapeut.

10:38 O odobratí mlčia

Aj po vyzvatí novinára, ktorý skočil do reči Tománkovi s otázkou, či im ministerstvo práce zobralo akreditáciu, riaditeľ neodpovedal, či tak rezort učinil.

10:36 Zlé správanie pokračuje aj za bránami

"Negatívne správanie pokračuje aj za bránami centra," obhajuje sa Tománek, ktorý povedal, že chovanci chodia do ich centra v zlom stave a ten trvá aj v centre. "U niekoho je neodstrániteľná," podotkla ďalšia zástupkyňa centra.

ONLINE Skutok sa nestal!
Zobraziť galériu (8)

10:34 Pracovná skupina

Členovia Čistého dňa sú členovia pracovnej skupiny s ministerstvom, kde pripravujú novelu o resocializačných centier. Ako prezradili, začali už pred 8 až 10 mesiacmi pracovať na systémových zmenách.

10:20 Rozhodnutie neoznámili

Oficiálne rozhodnutie, či centru berie ministerstvo akreditáciu, stále nepadlo.

10:02 Tlačovka začala

Tománek obhajoval metódu práce Čistého dňa. „Je to metóda, ktorá sa používa od 50. rokov na celom svete. Je to metóda vedecká a myslím, že ani chirurgovia nekomunikujú operácie srdca s politikmi, ale komentujú ich medzi sebou,“ povedal riaditeľ kontroverzného centra. Na tlačovke obhajovali viacerí členovia strediska postupy a ich metódy viacerí členovia.

O čom je kauza Čistý deň

Kauza Čistý deň sa rozhorela začiatkom septembra 2016. Upozornila na ňu poslankyňa Natália Blahová (SaS) vo svojom blogu, keď zverejnila škandalózny príbeh resocializačného centra v Galante, kde mali byť zneužívané mladé dievčatá. Do škandálu sa postupne zaplietol okrem ministra Jána Richtera (Smer-SD) aj jeho kolega, poslanec Erik Tomáš, ktorý sa mal stretnúť s predstaviteľmi centra. V poslednom období sa čakalo najmä na to, či bude zariadeniu odobratá akreditácia.

Viac o téme: ZnásilnenieČistý deňResocializačné centrum
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu