Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Nicholsonová otvorene obvinila Richtera: Manipulujete štatistiky, nezamestnaných je viac!

Podpredsedníčka parlamentu Lucia Ďuriš Nicholsonová a minister prác Ján Richter v relácii TA3 V politike. Zobraziť galériu (4)
Podpredsedníčka parlamentu Lucia Ďuriš Nicholsonová a minister prác Ján Richter v relácii TA3 V politike. (Zdroj: TA3)

BRATISLAVA - Zatiaľ, čo podľa ministra práce Jána Richtera (Smer-SD) sa nezamestnanosť na Slovensku za posledné roky vyvíja priaznivo, podpredsedníčka parlamentu Lucia Ďuriš Nicholsonová (SaS) za poklesom nezamestnanosti vidí manipuláciu štatistík. Obaja to uviedli v dnešnej diskusnej relácii TA3 V politike.

Podľa Richtera ubúdajú nezamestnaní v znevýhodnených kategóriách, akými sú dlhodobo nezamestnaní či v kategórii mladých ľudí do 29 rokov. Vyčíslil, že na úradoch práce je o polovicu menej evidovaných mladých, ako keď preberal úrad. "Prijali sa viaceré opatrenia zamerané na túto kategóriu. Motivovali sme zamestnávateľov. Viac ako 50 % zo 130.000 nezamestnaných, ktorí celkovo ubudli, je z kategórie dlhodobo evidovaných nezamestnaných," vyčíslil Richter s tým, že len za posledný rok ubudlo v kategórii extrémne dlhodobo nezamestnaných 11.000 ľudí.

Nezamestnanosť - celoeurópsky trend

Podpredsedníčka parlamentu však upozornila, že pokles nezamestnanosti je celoeurópskym trendom. "Nie je to vplyvom Smeru-SD. Je to celoeurópsky trend, pretože sme vyviazli z krízy. Ja ale napriek tomu musím upozorniť, že dochádza k manipulácii štatistík na jednotlivých úradoch práce," tvrdí Nicholsonová. Priblížila, že sa množia podnety aj z prostredia úradov práce, aj od ľudí, ktorí boli vyradení z evidencie. "Manipulujú ich takým spôsobom, že napríklad nútia ľudí robiť si rekvalifikačné kurzy. Ale nútia aj takých ľudí, ktorí sú čerství absolventi škôl alebo často kvalifikovaní ľudia, ktorých miesta na trhu práce nie sú obsadené," vymenovala Ďuriš Nicholsonová. Podľa nej dochádza aj k skresľovaniu štatistík pri zdravotne ťažko postihnutých. "Na jednotlivých úradoch práce si ľudí predvolávajú a prehovárajú ich, aby si sami podpísali žiadosť o vyradenie z evidencie. Najmä, ak ide o ľudí, kde miera poklesu zárobkovej činnosti je nad 70 % a viac," uviedla. Kritizovala taktiež aj rekvalifikačné kurzy. "Ide o projekt za 50 miliónov eur, kde dlhodobo nezamestnaných rekvalifikovali na obecné služby. V skutočnosti išlo o to, že 800 eur za mesiac na jedného dlhodobo nezamestnaného išlo na to, že ho učili, ako má držať metlu v ruke," povedala Ďuriš Nicholsonová s tým, že umelo sa znižuje nezamestnanosť aj tým, že úrady ponúkajú práce a v prípade, že do troch dní nezamestnaný prácu neprijme, je automaticky vyradený.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Richter tieto tvrdenia odmietol. Argumentuje tým, že za súčasnej vlády sa vyraďuje menej ľudí ako v čase, keď boli vo vláde opozičné strany. "My máme menšie čísla. V súčasnosti je priemer 4200 na jeden mesiac, u vás to bolo o 150 viac. To nie je žiadne umelé vyraďovanie. Musí sa reagovať na konkrétne postoje ľudí," vyčíslil Richter. Ďuriš Nicholsonová však oponovala tým, že SaS spolu s ďalšími stranami bola vo vláde len 1,5 roka, a to sa podľa nej nedá porovnávať s 10-ročným obdobím vládnutia Smeru-SD.

Richter tiež upozornil, že nikto nie je vyradený pokiaľ dostane ponuku práce prvýkrát a neprijme ju. "Musí byť opakovaný nezáujem a až potom sa k tomu pristupuje. Na každé jedno vyradenie existuje druhostupňová možnosť odvolania. Neregistrujem na druhom stupni žiadne odvolávania ľudí, ktorí boli uvoľnení z úradov práce. Asi nemajú s týmto problém," povedal Richter. Celkovo ubudlo za posledné roky na úradoch práce 130.000 ľudí a vytvorených bolo 180.000 nových pracovných miest. "Toto je výsledok toho, že aj tí, ktorí odídu z úradu práce, sa uplatnia na trhu práce," skonštatoval Richter.

Ďuriš Nicholsonová však aj tieto ministrove tvrdenia odmietla a nulové odvolávania ľudí zdôvodnila tým, že nedôverujú inštitúciám, akými sú úrady práce.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Thinkstock.com)

Richter si stojí za svojim rozhodnutím v prípade Čistého dňa

Kontrola resocializačného centra Čistý deň v Galante nepreukázala také porušenia, aby sa naplnila litera zákona na odobratie jeho akreditácie. V dnešnej diskusnej relácii TA3 V politike to uviedol minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter (Smer-SD). Reagoval tak na otázku, prečo rezort práce neodňal zariadeniu akreditáciu, a to napriek tomu, že mu to odporúčala jeho Akreditačná komisia.

"Moja komisia, a treba povedať, že to bola veľmi široká komisia, ktorá mala vo svojich radoch ekonómov, sociálnych pracovníkov, zistila porušenia, ale nie takého charakteru, ktoré by zodpovedali litere zákona o potrebe odobratia. To je dôležité," povedal minister. Za svojím tvrdením si vraj naďalej stojí. "Nemal som konkrétne výsledky, ktoré by ma k tomu oprávňovali," zdôraznil Richter.

Nicholsonová otvorene obvinila Richtera:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

S tým nesúhlasí podpredsedníčka Národnej rady (NR) SR Lucia Ďuriš Nicholsonová (SaS), ktorá poukazuje na zákon o sociálno-právnej ochrane detí. Ten podľa nej ministerstvu ukladá, že zruší akreditáciu, ak môže byť ohrozený život alebo zdravie dieťaťa, alebo jeho priaznivý psychický, fyzický a sociálny vývin. "Vy ste mali z titulu vašej funkcie okamžite konať. A je irelevantné, či orgány činné v trestnom konaní vyšetrovanie dotiahli alebo nie," myslí si poslankyňa.

Brať do úvahy pri odoberaní akreditácie sa podľa nej mali prebiehajúce trestné konania v štyroch trestných veciach, ako sú znásilnenie, zneužívanie, týranie blízkej a zverenej osoby a tiež trestné činy týkajúce sa porušovania ľudskej dôstojnosti. Dôvodom na odňatie licencie je tiež podľa nej zistený fakt, že resocializačné zariadenie nemalo psychológa, čo je jednou z podmienok akreditácie. Centrum tiež nemalo vypracované individuálne resocializačné plány a malo postrácané zápisy z psychologických sedení. "Toto všetko sú vážne porušenia podmienok akreditácie a už len na základe toho by ste mali odňať akreditáciu," zdôraznila Ďuriš Nicholsonová.

Poukazuje zároveň na to, že z Akreditačnej komisie odišli dvaja jej členovia, ktorí nesúhlasia s rozhodnutím ministra Richtera o ponechaní akreditácie. Pritom práve táto komisia podľa Ďuriš Nicholsonovej dvakrát hlasovala za odňatie licencie resocializačnému zariadeniu. Proti rozhodnutiu ministra sa medzičasom postavila aj ombudsmanka Jana Dubovcová a Slovenská komora sociálnych pracovníkov a asistentov sociálnej práce. Tá podporuje dôvody, pre ktoré sa rozhodli obaja členovia Akreditačnej komisie zo svojej funkcie abdikovať.

"Odobrať tú akreditáciu je pre mňa najjednoduchšie. Ak by som pragmaticky rozmýšľal, tak to urobím a mám svätý pokoj," odpovedal Richter na otázku, či toto nie je dostatočný dôvod na odobratie akreditácie. Ak by tak urobil, bol by to vraj precedens a upozorňuje, že sa treba pozerať na všetky ďalšie zariadenia s takouto službou. Prepojenie so zariadením dôrazne odmieta. Podpredsedníčka NR SR to označuje za nezmysel a argumentuje tým, že Akreditačná komisia za svojho pôsobenia odobrala akreditácie desiatkam zariadení a urobili oveľa menšie prehrešky. "Z titulu funkcie, z titulu zákona ste mali konať. Nekonali ste," dodala Ďuriš Nicholsonová s tým, že aj to je dôvod prečo chce opozícia ministra odvolať. 

 

Viac o téme: Ján RichterLucia Ďuriš Nicholsonová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu