Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

História sa opakuje, Tatry postihla ďalšia kalamita: Víchrica skosila dvetisíc stromov

Veterná kalamita z roku 2004 sa opakuje. Zobraziť galériu (2)
Veterná kalamita z roku 2004 sa opakuje.

VYSOKÉ TATRY - Takmer 2 000 živých stromov, čo predstavuje 1 335 kubických metrov (m3) dreva, neodolalo náporom silného vetra, ktorý sa uplynulý piatok (24.2.) prehnal územím Tatranského a Pieninského národného parku. Najväčšie škody na lesných porastoch v správe Štátnych lesov Tatranského národného parku (TANAP) zanechal vietor v ochrannom obvode Tatranská Javorina, Oravice a Červený Kláštor.

„Celkovo tam vyvrátil 850 m3 drevnej hmoty,“ konkretizoval námestník riaditeľa Štátnych lesov TANAP-u Pavol Fabian. Stromy padali zväčša v okolí ciest či blízkosti tatranských osád, silným poryvom neodolali ani lykožrútom zničené porasty v bezzásahových zónach.

Absolútny rekord na Lomnickom štíte: Ani meteorológovia neveria vlastným očiam

Ďalšie škody na majetku štátu v správe Štátnych lesov TANAP-u spôsobil vietor na účelových zariadeniach v ochrannom obvode Oravice, v Červenom Kláštore bola poškodená budova, v ktorej sa nachádzajú sociálne zariadenia pre hostí kempingu. Stredisko genofondu drevín Rakúske lúky hlásilo škody na fóliovníkoch, ich výšku vyčíslili na 1500 eur. Celkové škody Štátne lesy TANAP-u odhadli na 3 000 eur.

Turistické chodníky sú podľa slov vedúceho Strediska terénnych služieb Štátnych lesov TANAP-u Štefana Zavackého prístupné. „Predpokladali sme, že to bude zával na zával, ale popadalo len množstvo konárov a sem-tam nejaký vrcholec. Chodníky priebežne čistíme a situáciu monitorujeme. Keďže vietor stále fúka, ako sa bude situácia ďalej vyvíjať, závisí od prúdenia vetra. Turisti musia počítať s tým, že za takéhoto počasia sa môžu na chodníkoch nachádzať aj nejaké vývraty,“ uzavrel Zavacký.

Veterná kalamita v Tatrách z roku 2004.
Zobraziť galériu (2)
Veterná kalamita v Tatrách z roku 2004.

Viac o téme: KalamitaVíchricaVysoké Tatry
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu