Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Slovensko potrápi silný vietor: Môžu vás zaskočiť aj snehové záveje, niekde povodne

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Na cestách východného Slovenska a v niektorých okresov severného Slovenska sa počas dnešného dňa môžu tvoriť snehové jazyky a záveje. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), ktorý vydal výstrahu prvého stupňa.

Východ krajiny potrápi aj silný vietor. Ten sa počas dnešného dňa môže vyskytovať v okresoch Gelnica, Košice-mesto, Košice-okolie, Michalovce, Rožňava, Sobrance, Trebišov, Prešov, Vranov nad Topľou. Meteorológovia informujú, že na týchto miestach môže rýchlosť vetra dosiahnuť v nárazoch 18 - 21 m/s. Okrem toho očakávajú meteorológovia v dopoludňajších hodinách tvorbu poľadovice. A to najmä v južných okresoch stredného a východného Slovenska.Pre okres Michalovce platí výstraha druhého stupňa pred povodňou 

Výstraha druhého stupňa pred povodňou

Pre okres Michalovce vydal Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) výstrahu 2. stupňa pred povodňou z topiaceho sa snehu a dažďa. Jedným z dôvodom je pretrvávajúci výskyt ľadových úkazov, ktoré znižujú prietočnú plochu vodných tokov a môžu spôsobiť, resp. spôsobujú vzdutie hladín hlavne na malých tokoch.

Ďalším predpokladom vzostupu vodných hladín na tokoch sú tiež existujúce snehové zásoby v povodiach, oteplenie a spadnuté tekuté zrážky aj na ukrajinskej strane. Výšku hladiny zodpovedajúcu 2. stupňu povodňovej aktivity zaznamenáva SHMÚ na toku Latorica vo Veľkých Kapušanoch, kde od pondelka (6.2.) rána stúpla z približne 560 na takmer 630 centimetrov.

Viac o téme: SnehPočasieVietor
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu