Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Záchranári v plnom nasadení: Skialpinista pri výstupe spadol, turisti nezvládli jazdu na sánkach

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

VYŠNÉ RUŽBACHY/VYSOKÉ TATRY - Leteckí záchranári dnes zasahovali pri úraze lyžiara vo Vyšných Ružbachoch v okrese Stará Ľubovňa a pri poranení skialpinistu v Malej Studenej doline vo Vysokých Tatrách. Informovala o tom hovorkyňa Air-Transport Europe Zuzana Hopjaková.

Na lyžiarskom svahu vo Vyšných Ružbachoch si 37-ročný lyžiar v snahe zabrániť zrážke s dieťaťom po páde vážne poranil dolnú končatinu. Po prílete na miesto záchranári pacientovi poskytli neodkladné zdravotné ošetrenie. Následne ho preložili na palubu vrtuľníka a s fraktúrou dolnej končatiny ho letecky previezli do popradskej nemocnice. 

Počas odovzdávania pacienta prijala posádka ďalšiu výzvu na zásah. Išlo o 30-ročného skialpinistu, ktorý pri výstupe v oblasti Malej Studenej doliny spadol a poranil si rameno. Lekára leteckých záchranárov do terénu spustili pomocou palubného navijaka. Po zafixovaní zranenia pacienta z terénu evakuovali pomocou evakuačnej siete a po preložení na palubu vrtuľníka ho previezli rovnako do popradskej nemocnice.

Maďarskí turisti nezvládli jazdu na sánkach z Hrebienka, narazili do múru

Horskí záchranári dnes v podvečerných hodinách pomáhali dvom maďarským turistom na Hrebienku. Horská záchranná služba (HZS) o tom informuje na svojej webovej stránke. Počas spoločnej jazdy na sánkach z Hrebienka do Starého Smokovca 26-ročný muž a 25-ročná žena nezvládli svoju jazdu a narazili do betónového múru. Obaja utrpeli pravdepodobne zlomeninu dolnej končatiny. 

Privolaní záchranári HZS ich na mieste ošetrili, končatinu zafixovali vákuovou dlahou a postupne zranených transportovali do Starého Smokovca, kde ich odovzdali privolaným posádkam rýchlej zdravotnej pomoci.

Horskí záchranári pomáhali turistke (62), nešťastne sa pošmykla

Horskí záchranári dnes dopoludnia pomáhali 62–ročnej turistke slovenskej národnosti na Hrebienku vo Vysokých Tatrách. Horská záchranná služba (HZS) o tom informuje na svojej webovej stránke. Žena sa pošmykla na chodníku a pádom si narazila chrbát. Privolaní záchranári HZS jej poskytli neodkladné zdravotné ošetrenie a pacientku zabalili do vákuového matraca. Následne ju pomocou transportných saní a snežného skútra dopravili do Starého Smokovca, kde ju odovzdali privolanej posádke rýchlej zdravotnej pomoci.

Viac o téme: Leteckí záchranáriHrebienokMalá Studená dolinaVyšné Ružbachy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu