Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Fico: Návrh opozície na zníženie dane z príjmu je sabotáž

Robert Fico
Robert Fico

BRATISLAVA - Predseda vlády Robert Fico považuje opozičný návrh na zníženie daní z príjmu pre firmy a ľudí zo súčasných 19 na 17 percent za sabotáž.

Kabinet si podľa neho takýto krok nemôže pred prijatím eura dovoliť, pretože krajina musí splniť prísne ekonomické kritériá. Slovensko chce prevziať jednotnú európsku menu od januára 2009. "Návrh na zníženie dane z príjmu na 17 percent nie je návrh, ale je to sabotáž," povedal dnes Fico novinárom po stretnutí s vedením Americkej obchodnej komory na Slovensku.

Znížiť daň z príjmu pre podniky aj fyzické osoby tento týždeň navrhli opoziční poslanci z SDKÚ-DS, KDH a SMK. "Keď sú títo páni takí múdri, tak mali zaviesť 17-percentnú daň vtedy, keď boli pri moci, a nie teraz sabotovať túto krajinu," dodal Fico. Opozícia nemá dostatok hlasov na to, aby v parlamente návrh sama presadila. V 150-člennej snemovni totiž disponuje 65 kreslami.

Premiér sa už v minulosti postavil proti poklesu dane z príjmu. Rázne odmietol napríklad aj skoršiu úvahu ministerstva financií znížiť sadzbu dane na 16 percent a zároveň zrušiť rôzne výnimky, čo by podľa prepočtov úradu vraj nemalo negatívny vplyv na daňové príjmy štátu.

Kabinet však uvažuje o rozšírení okruhu tovarov, na ktoré sa vzťahuje znížená desať percentná daň z pridanej hodnoty (DPH). Zvýhodnenú sadzbu by vláda chcela v budúcnosti uplatňovať napríklad pri učebniciach, internete a ďalších vybraných položkách. Ficova vláda už znížila DPH na lieky a niektoré zdravotnícke pomôcky.

Daňovú reformu, ktorá okrem iného od roku 2004 zjednotila sadzby DPH a dane z príjmu, presadila bývalá vláda Mikuláša Dzurindu. Predchádzajúci kabinet tiež zrušil rôzne výnimky zo zdaňovania. To podľa ekonómov pomohlo Slovensku prilákať zahraničných investorov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu