Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Opozícia navrhla zníženie dane z príjmov na 17 %

BRATISLAVA - Opoziční poslanci Július Brocka (KDH), Iván Farkas (SMK) a Ivan Mikloš (SDKÚ-DS) predložili do parlamentu návrh novely zákona o dani z príjmov, podľa ktorého by sa sadzba dane mala pre fyzické i právnické osoby znížiť z 19 na 17 percent.

Podľa návrhu by sa zároveň zmenilo rozdelenie výnosu dane z príjmov fyzických osôb pre obce zo súčasných 70,3 % na 75 percent a pre vyššie územné celky (VÚC) zo súčasných 23,5 % na 25 percent. Kompenzuje sa tým negatívny dosah zníženia sadzby dane z príjmov na rozpočty obcí a VÚC, dôvodia navrhovatelia. Celý výnos dane z príjmov fyzických osôb by tak na základe návrhu zákona mal smerovať do rozpočtov samospráv.

Hoci navrhovaná právna úprava zakladá v krátkodobom horizonte negatívny vplyv na verejné financie, keďže znižuje príjmy štátneho rozpočtu a rozpočtu samosprávnych krajov a obcí, v strednodobom horizonte navrhovatelia predpokladajú opätovné zvýšenie výberu dane z príjmov vplyvom zvýšenej daňovej základne - vyššou zamestnanosťou, prílevom priamych zahraničných investícií, rastom miezd, ziskov a spotreby.

Navrhovaná právna úprava bude mať podľa navrhovateľov pozitívny vplyv na hospodárenie obyvateľov a podnikateľskej sféry, keďže vplyvom zníženia sadzby dane sa zvýšia čisté príjmy pracujúcich a tým aj životná úroveň obyvateľstva. Právnickým osobám sa znížením daňovej sadzby má vytvoriť väčší priestor na reinvestície zisku.

Navrhovatelia predpokladajú pozitívny vplyv navrhovanej úpravy na podnikateľské prostredie a na zamestnanosť v SR. Zvýšením konkurencieschopnosti Slovenska v oblasti získavania priamych zahraničných investícií predpokladajú ďalšie zvyšovanie hospodárskeho rastu a tým aj tvorby nových pracovných príležitostí. Povedie to podľa nich k vyššej zamestnanosti a k ďalšiemu poklesu miery nezamestnanosti.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu