Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

11. výročie leteckej havárie pri obci Hejce: Smrť vojakov zanechala jazvu na duši armády

Pietna spomienka pri príležitosti 11. výročia leteckej katastrofy pri obci Hejce Zobraziť galériu (5)
Pietna spomienka pri príležitosti 11. výročia leteckej katastrofy pri obci Hejce (Zdroj: TASR/František Iván)

HEJCE/BRATISLAVA - Pamiatku 42 obetí havárie slovenského vojenského lietadla si dnes v maďarskej obci Hejce uctili ministri obrany Slovenska a Maďarska Peter Gajdoš a István Simicskó. Pred 11 rokmi tam došlo k tragédii, pri ktorej havarovalo lietadlo AN-24, ktoré viezlo slovenských vojakov z Kosova.

Gajdoš povedal, že to bola najväčšia letecká katastrofa v dejinách samostatného Slovenska a Ozbrojených síl Slovenskej republiky. Minister obrany Peter Gajdoš zdôraznil, že smrť 42 vojakov zanechala trvalú jazvu na duši ozbrojených síl a navždy budú touto tragédiou poznačené. Ako povedal, zahynuli pri nej vojaci, ktorým sa pri návrate z misie KFOR z Kosova nepodarilo splniť iba jeden rozkaz, a to vrátiť sa domov. "Aj po 11 rokoch je to, samozrejme, veľmi smutné a tragické. My ten bôľ neustále cítime a spolucítime aj s pozostalými. Nikdy, zvýrazňujem nikdy, na našich spolubojovníkov nezabudneme a ich pamiatku si pravidelne budeme uctievať a pripomínať, pretože si to zaslúžia," povedal minister obrany SR.

Pietna spomienka pri príležitosti
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/František Iván)

Na tejto tragédii je podľa jeho slov vidno, aký krehký je život. "Chýbalo iba niekoľko kilometrov, niekoľko minút na to, aby sa zvítali so svojimi najbližšími a najdrahšími, ktorí sa ich nedočkali," povedal Gajdoš. Ministri obrany oboch krajín si uctili pamiatku obetí najprv na vrchu Borsó a následne pri pamätníku v Hejciach, kde sa konal spomienkový akt. Spolu s nimi si obete pripomenuli aj predstavitelia ozbrojených síl, rôznych inštitúcií, rodiny obetí i obyvatelia obce. Hold svojim zosnulým kolegom prišiel vzdať i jediný preživší Martin Farkaš, ktorý naďalej slúži ako vojak. Súčasťou pietnej spomienky bola i zádušná svätá omša v miestnom kostole svätého Štefan Kráľa.

Pietna spomienka pri príležitosti
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/František Iván)

Náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl Slovenskej republiky Milan Maxim bol v čase tragédie veliteľom pozemných síl. "Viac ako polovica z nich boli moji vojaci. Nesiem to veľmi ťažko aj dnes. Boli to vojaci, ktorí plnili úlohy v mene Slovenskej republiky, v mene jej občanov," povedal po pietnom akte.

Pietna spomienka pri príležitosti
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/František Iván)

Predseda Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť Anton Hrnko bol vtedy vedúcim zahraničného oddelenia na ministerstve obrany. Dnes si tiež prišiel uctiť ich pamiatku. "Boli to ľudia, ktorých som aj ja vysielal na misiu do Kosova. Mnohých som poznal a spolupracoval som s nimi. Považoval som preto za potrebné a dôležité, aby som sem opäť prišiel a vzdal im úctu, ktorú si zaslúžia," povedal Hrnko. 

Pietna spomienka pri príležitosti
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/František Iván)

Vojenský špeciál AN-24 so 43 ľuďmi na palube havaroval 19. januára 2006 v lesnatom teréne, zhruba 50 kilometrov od košického letiska, kde mal pristáť. O život vtedy prišlo 41 slovenských vojakov a jeden civilný zamestnanec rezortu obrany. Vojaci sa vracali z misie NATO v Kosove (KFOR). Na pamiatku tragickej udalosti stojí od roku 2007 v obci pamätník. Tvorí ho bronzová socha padajúcej postavy obkolesená do bronzu zaliatymi šesťmetrovými stromami, ktoré sa zlomili pri páde lietadla.

Viac o téme: HejceLetecká tragédiaPeter Gajdoš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu