Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Lajčák zažil chvíle napätia: Na hororový let na poslednú chvílu nenastúpil, detaily incidentu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: FOTO: Archív, SITA, Facebook/Miroslav Lajčák)

BRATISLAVA - Našťastie do neho nenastúpili. Nečakané problémy delegácie ministerstva zahraničia pri odlete lietadla. Miroslav Lajčák a jeho kolegovia mali šťastie, že nenastúpili do lietadla, ktoré ich malo v nedeľu večer dopraviť z Viedne do Bruselu. Ešteže pilot zachoval duchaprítomnosť. Kde sa stala porucha a čo by bolo keby vzlietli?

Lietadlo, ktorým mal minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák v nedeľu odletieť bežnou leteckou linkou z Viedne do Bruselu na zasadnutie Rady EÚ pre zahraničné veci, malo pri vzlietaní problémy. Napokon ani neodletelo.

Prozreteľnosť zafungovala

Ministra to tak prekvapilo, že o celej situácii informovala svojom Facebooku. "Lietam po celom svete už viac ako štvrťstoročie, ale toto sa mi stalo prvýkrát: pilot nášho lietadla smerujúceho do Bruselu, kde sa zajtra (v pondelok - pozn. red.) zúčastním na zasadnutí Rady EÚ pre zahraničné veci, musel prerušiť štartovacie rolovanie tesne pred odlepením sa od zeme. Dôvodom bol problém s počítačmi, ktorý sa nakoniec ani nepodarilo opraviť a tak sme museli všetci opäť z lietadla vystúpiť. Prozreteľnosť zafungovala v poslednej chvíli...," napísal Lajčák na sociálnej sieti ešte v nedeľu večer. Problém nastal na lietadle Airbus A319.

Lajčák zažil chvíle napätia:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: FOTO: Archív, SITA, Facebook/Miroslav Lajčák)

Zlyhal počítač

Topky zisťovali detaily o poruche, ktorá ministrovi prekazila odlet z Bratislavy do Bruselu. Piloti tvrdia, že pred štartom zlyhal jeden z 12 počítačov, ktoré riadia systémy na palube. "Podľa výpovede pilota došlo k zlyhaniu jedného z 12 počítačov, ktoré riadia systémy na palube," prezradil pre Topky Lajčákov hovorca Peter Susko. Minister odletel napokon do Bruselu v noci ďalším spojom.

Lajčák zažil chvíle napätia:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: FOTO: Archív, SITA, Facebook/Miroslav Lajčák)

Pilot zachoval duchaprítomnosť

Nikto si z ministerstva netrúfa odhadovať, čo by bolo keby lietadlo vzlietne aj s pokazeným počítačom. Toto však, našťastie, už slovenská delegácia nemusela riešiť, keďže pilot štart zrušil. "To nikto nevie posúdiť, keďže pilot zachoval duchaprítomnosť a štart prerušil ešte predtým, než sa lietadlo vznieslo do vzduchu."

Ochudobnený o pár hodín spánku

Minister Lajčák spolu s kolegami teda môže hovoriť o šťastí, že nakoniec neodleteli. "Minister je rád, že sa v zdraví dostal do Bruselu," tvrdí Susko s tým, že šéf slovenskej diplomacie musel vynechať plánované stretnutie v nedeľu večer. "A ochudobnil sa o pár hodín spánku," zakončil Susko.

Viac o téme: BruselMiroslav Lajčák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu