Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Slovensko čelí mimoriadnemu mrazu: Prečítajte si, čo by ste cez víkend rozhodne nemali robiť

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - Slovensko vzdoruje najmrazivejšej zime za posledné roky. Aj Bratislava očakáva sneženie a extrémne nízke arktické teploty. Prečítajte si, aké mimoriadne opatrenia by ľudia počas víkendu mali dodržiavať.

Odporúčania lekárky

V prípade silných mrazov by mali obyvatelia v prvom rade dbať o svoje zdravie a prispôsobiť tomu svoje konanie. Všeobecná lekárka MUDr. Iveta Plšeková, ktorá je zároveň námestníčkou primátora Bratislavy, preto v takýchto zimných dňoch radí:

Trojkráľová predpoveď: Výstrahy meteorológov, arktický deň a vysoké mrazy

1. Je dôležité uvedomiť si, že na chodníkoch sa bude tvoriť námraza, preto nesmieme zabudnúť na vhodnú a teplú obuv.

2. Starším ľuďom, ktorí sa ťažšie pohybujú, odporúčame úplne zostať počas najbližších mrazivých dní a nocí doma.

3. Veľmi chladný vzduch zle vplýva na dýchacie cesty, preto najmä starší občania, malé deti či chronicky chorí pacienti, by si pri pohybe vonku mali prekryť ústa šálom alebo šatkou.

4. Je potrebné piť dostatok teplých tekutín a vynechať studené nápoje či nápoje s ľadom.

5. Je potrebné vyvarovať sa pitiu alkoholických nápojov, nakoľko alkohol spôsobuje zníženie citlivosti na chlad a môže dôjsť k podchladeniu či omrzlinám odkrytých častí tela rýchlejšie.

6. Nesmieme zabúdať na čiapky či iné pokrývky hlavy, nakoľko práve cez hlavu uniká z tela najviac tepla.

7. Pri obliekaní myslime radšej na viac tenkých vrstiev, ktoré si môžeme potom v teple vyzliecť.

8. Majitelia zvieratiek nesmú zabudnúť vymieňať svojim zvieratám vodu, ktorá môže zamŕzať, a zároveň zabezpečiť možnosť schovať sa v teple.

Slovensko čelí mimoriadnemu mrazu:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Ľudia bez domova

„Do 4. januára nebola situácia alarmujúca, i keď jednotlivé zariadenia mali naplnenosť takmer 100 percent. Tieto kapacity však vedia organizácie ešte mierne navýšiť. Pre prípad krízovej situácie momentálne mesto pripravuje aj ďalší projekt - projekt dočasnej nocľahárne na Konvalinkovej ulici (bývalý priestor záchytky), kde v prípade neúnosnej situácie vie hlavné mesto poskytnúť nocľah a navýšiť kapacity už existujúcich zariadení. Na tomto projekte spolupracuje mesto Bratislava so zástupcami organizácie Depaul Slovensko. Zároveň je pripravené v prípade dlhodobo pretrvávajúcich mrazov zriadiť stanový tábor,“ informovala hovorkyňa magistrátu Bratislavy Ivana Skokanová.

Hlavné mesto vyzýva občanov, aby v prípade, že vidia osobu, ktorá je na ulici a potrebuje v dôsledku silných mrazov pomôcť, kontaktovali tiesňovú linku na  telefónnom čísle 112 alebo mestskú políciu na čísle 159. Veľakrát sa tak dá predísť strate na ľudskom živote.

Slovensko čelí mimoriadnemu mrazu:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

 

 

Viac o téme: ZimaPočasieMráz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu