Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Veterinári odhalili ďalšie ohnisko vtáčej chrípky: Tentoraz na južnom Slovensku

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Pri obci Veľké Kosihy v okrese Komárno sa potvrdilo na Slovensku tretie ohnisko vtáčej chrípky (aviárnej influenzy subtypu H5), ktoré je zároveň prvým výskytom ochorenia u voľne žijúcich vtákov. Informovala o tom dnes Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) SR.

"Na Regionálnu veterinárnu a potravinovú správu (RVPS) Komárno bol 2. januára v poobedňajších hodinách prostredníctvom hospodára miestneho poľovného združenia nahlásený hromadný úhyn labutí na štrkovisku pred obcou Veľké Kosihy (rozloha vodnej plochy asi 12.300 štvorcových metrov," informovala veterinárna správa.

Inšpektor RVPS Komárno v utorok (3. 1.) v ranných hodinách vykonal obhliadku na mieste nálezu, pri ktorej sa zistilo 26 kusov uhynutých labutí a jedna labuť s ťažkými klinickými príznakmi, ktorá bola na mieste utratená. "Následne boli odobrané vzorky z jednej utratenej a z jednej ďalšej čerstvo uhynutej labute. V ten istý deň boli tieto vzorky osobne pracovníkom RVPS Komárno doručené na vyšetrenie do Národného referenčného laboratória pre aviárnu influenzu – Veterinárneho ústavu Zvolen (NRL)," doplnila veterinárna a potravinová správa.

NRL v stredu (4. 1.) vo večerných hodinách informovalo o pozitívnom výsledku testovaných vzoriek na vírus aviárnej influenzy subtypu H5. "Typizácia neuraminidázy a stanovenie patotypu zatiaľ prebiehajú," dodala ŠVPS s tým, že v súčasnosti sa prostredníctvom RVPS Komárno prijímajú veterinárne opatrenia na zabránenie ďalšieho šírenia nákazy. Druhé nálezisko vtáčej chrípky na Slovensku sa potvrdilo 4. januára u vtákov chovaných v ZOO Košice. O prvom ohnisku vtáčej chrípky v SR, v domácom drobnochove v rodinnom dome v mestskej časti Bratislava-Dúbravka, agrorezort informoval 29. decembra.

Vírus by sa nemal prenášať na ľudí

Subtyp vírusu vtáčej chrípky, ktorá sa objavila na Slovensku, by sa podľa epidemiológov nemal prenášať na ľudí. Vírus A(H5N8) doteraz potvrdili iba u zvierat a nezaznamenal sa jeho prenos zo zvierat na ľudí. "Predpokladáme, že vírus A(H5), ktorý bol potvrdený v SR, bude po bližšej špecifikácii zhodný s vírusom A(H5N8)," povedal hlavný hygienik SR Ján Mikas. Úrad verejného zdravotníctva SR epidemiologickú situáciu na Slovensku naďalej monitoruje.

Riziko nakazenia sa vírusom A(H5N8) pre ľudí pri pobytoch v štátoch, kde sa potvrdil, je tak nízke. "Ochorenie u ľudí vyvolané vírusom A(H5N8) sa doteraz nevyskytlo. Pri pobyte v mestských častiach nedochádzajú bežne ľudia do priameho kontaktu s vtákmi, hydinou, ani s ich výlučkami," vysvetlila hovorkyňa úradu Zuzana Drobová.

Vírus vtáčej chrípky typu A má niekoľko subtypov. V minulosti bol v krajinách juhovýchodnej Ázie zaznamenaný výskyt viacerých ohnísk nákazy vírusom vtáčej chrípky typu A, ale subtypu (H5N1), nielen u divo žijúcich vtákov, v chovoch hydiny, ale aj u ľudí.

Vírusmi vtáčej chrípky sú najviac ohrození cestujúci do oblastí a prichádzajúci z oblastí s výskytom vtáčej chrípky, zamestnanci v hydinárskom priemysle, ktorí prichádzajú do kontaktu so živou hydinou, respektíve surovým hydinovým mäsom. Rovnako zamestnanci v živočíšnej výrobe, najmä v chovoch a spracovaní hydiny či veterinárni lekári.

V riziku sú aj osoby v úzkom kontakte s chorým, zdravotnícki pracovníci zabezpečujúci izoláciu chorých a liečbu, chovatelia vtáctva a poľovníci. Dôležité je dodržiavať zásady osobnej hygieny, nechytať uhynuté zvieratá holými rukami. Potrebná je zvýšená ostražitosť pri chove hydiny v zajatí, ako aj pri styku s voľne žijúcim vtáctvom, je dôležité dbať na dodržiavanie zásad biologickej bezpečnosti a ochrany chovov.

"V prípade spozorovania príznakov, ktoré by mohli svedčiť o nákaze vtáctva, najmä náhly úhyn, pokles v príjme potravy a vody, prípadne iné klinické príznaky ochorenia, alebo pri náleze uhynutého, či umierajúceho voľne žijúceho vtáka, je potrebné urýchlene informovať miestne príslušnú regionálnu veterinárnu a potravinovú správu," zhrnula Drobová.

Viac o téme: KomárnoVtáčia chrípkaVeľké Kosihy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu