Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Od nového roka čaká vodičov revolúcia na pumpách: Starú klasiku tam už nikdy neuvidíte

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

BRATISLAVA - Od nového roka sa dočkajú motoristi zmeny na pumpách. Staré označenia benzínu a nafty prestanú platiť. Neprehľadná ponuka palív viedla tiež k chybnému natankovaniu. Tomuto má odzvoniť.

Brusel sa totiž rozhodol zjednotiť označovania palív naprieč členskými krajinami. Dôvod je jednoduchý. Chce, aby sa vodičom ľahšie tankovalo v cudzine. Schválená novinka z dielne Bruselu nie je nová, odhlasovali ju v októbri, ale na Slovensku musia byť zmeny zavedené do apríla 2017. Následne do dvoch rokoch musia čerpacie stanice zaviesť nové označenie.

V súčasnosti tiež pribúdajú na čerpacie stanice aj prémiové palivá, ktoré môžu sťažiť orientáciu. Aj tomuto chce Brusel predísť. Zjednotenie značenia sa týka palív ako benzín, naft, CNG (zemný plyn) a LPG (propán-bután).

Pribudne krúžok a štvorec

Nové označovanie bude charakterizovať symbol a písmeno. Benzín bude zaznačený krúžkom a písmenom E. Nafta štvorcom a písmenom B. Pri písmenách sa objaví aj číslo, ktoré znamená podiel biozložky v palive. LPG alebo CNG budú označené kosoštvorcom.

Oktánové číslo benzínu a cetánové číslo nafty zostáva.

Zmeny v značení nádrží

Zmeny v značeniach palív sa dotknú aj výrobcov automobilov. Tí budú musieť na novovyrobených autách označovať nádrže tým istým symbolom, aký je na palive, ktoré auto tankuje.

Viac o téme: NaftaBenzínPumpa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu