Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Vianoce ako z hororu: Chaos na bratislavskej pohotovosti, rodičia čakali s deťmi na lekára

Preplnená čakáreň s deťmi.
Preplnená čakáreň s deťmi. (Zdroj: repro foto TV Markíza)

BRATISLAVA - Namiesto teplej obývačky čakáreň na pohotovosti. Rodičia s deťmi zažili na bratislavských Kramároch počas vianočných sviatkov nepríjemné prekvapenie. Preplnená čakáreň a niekoľko hodinové čakanie na ošetrenie lekárom. Choré deti pritom mali ležať v posteli, nie v niekoľko hodinovom rade. Takáto situácia sa však nevyskytla prvý raz, opakuje sa to pomerne pravidelne.

Štyri či päť hodín. Aj toľko sa čakalo na vyšetrenie lekárom. Mimoriadny nápor chorých detí na druhý sviatok vianočný zaznamenala detská pohotovosť na Kramároch. Ako infromovala TV Markíza, na detskej pohotovosti na bratislavských Kramároch bola čakáreň totálne preplnená rodičov s chorými deťmi.

Enormný nápor

"Dve a pol hodiny, na jeden recept," povedala jedna z nešťastných matiek. "Slabá organizácia, málo doktorov v tomto čase, veľa detí je chorých v tomto období," nedávala si servítku pred ústa matka.

"Je to hanba, strašná hanba. Tu sa dostávajú poradové čísla 23, 25," zareagoval ďalší otec, ktorý bol v čakárni. Do včerajšieho obeda ošetrili podľa nemocnice až 630 detí. "Deti majú 39 teplotu a musia tu sedieť. Mali by ležať v posteli a rýchlo dostať antibiotiká," nechala sa počuť žena, ktorá sedela v čakárni.

Za zlou situáciou môže stáť aj fakt, že detská pohotovosť na Kramároch funguje osamotená pre široké okolie.

Pracuje sa na náprave

Hovorkyňa nemocnice bránila činnosť lekárov. "Každé dieťa, ktoré potrebovalo urgentnú zdravotnú starostlivosť, ju dostalo urgentne. Všetkých 6 ambulancií pracuje a v nasadení sú všetci lekári," povedala televízii Dana Kamenická s tým, že už pracujú na rozšírení urgentného príjmu. "V súčasnosti intenzívne pracujeme na projekte rozšírenia oddelenia urgentného príjmu."

Na pohotovostiach ošetrili na Štedrý deň stovky ľudí

Lekári na bratislavských centrálnych príjmoch pomáhali na Štedrý deň stovkám ľudí. "V Ružinove, na Kramároch, Antolskej a v Starom Meste počas dňa a noci ošetrili viac ako 440 ľudí," uviedla hovorkyňa Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) Zuzana Eliášová.

Štedrovečerná večera a kosť z ryby narobili problémy asi deviatim ľuďom, vyše 20 ľudí malo zažívacie ťažkosti. "Zdravotníci UNB poskytli zdravotnú starostlivosť aj pacientom po úrazoch následkom pádu, dopravných nehodách, intoxikovaní alkoholom, ľuďom so psychickými problémami, ošetroval a operoval sa aj pacient po pohryzení predkolenia psom," doplnila Eliášová.

Na Štedrý deň sa tiež v pôrodniciach UNB narodilo 15 detí.
 

Viac o téme: DetiChrípkaChorobaKramáreVianoce
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu