Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Najlepší darček pre deti do budúcnosti: Najnovší rebríček TOP základných a stredných škôl

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: topky)

BRATISLAVA - Hľadáte vhodnú školu pre vaše dieťa a neviete si vybrať spomedzi viacerých možností, alebo máte doma žiaka, ktorý chodí do školy a radi by ste vedeli viac o výsledkoch jej žiakov? Analytici z inštitútu INEKO vám poradia. Zostavili aktualizovaný rebríček najlepších a najhorších základných a stredných škôl na Slovensku.

Aktualizovaný rebríček vydali analytici dnes. "Nové rebríčky súvisia s doplnením aktuálnych údajov za viacero sledovaných ukazovateľov na portál skoly.ineko.sk, na ktorom zbierame dostupné údaje o všetkých ZŠ a SŠ v SR (prevažne sa jedná o výsledky žiakov)," informuje INEKO.

Najlepšou základnou školou je podľa najnovšieho rebríčka Inštitútu pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO) Základná škola na Krosnianskej v Košiciach. Nasleduje Základná škola T. J. Moussona v Michalovciach a najlepšiu trojicu uzatvára ZŠ na Ulici slovenských partizánov v Považskej Bystrici.

Nové rebríčky súvisia s doplnením aktuálnych údajov za viacero sledovaných ukazovateľov. Aktuálne pritom doplnili nové údaje, ktoré sa týkajú napríklad nezamestnanosti absolventov stredných škôl a mimoriadnych výsledkov žiakov, ktoré priamo vstupujú do celkového hodnotenia škôl podľa metodiky INEKO.

Na portáli www.skoly.ineko.sk tiež aktualizovali údaje, ktoré do hodnotenia nevstupujú, ale zverejňujú ich pre informatívne účely. Ide najmä o využívanie informačných a komunikačných technológií pri vyučovaní, finančné zdroje na žiaka, či čerstvé údaje za pridanú hodnotu u absolventov stredných škôl. Pridaná hodnota pritom vypovedá o tom, ako sa za štyri roky počas štúdia na strednej škole v priemere zlepšili výsledky absolventov školy oproti očakávaniu.

Tri najlepšie školy v kategórii základné školy, stredné odborné školy a gymnáziá

Najlepší darček pre deti
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: INEKO)

Najlepších 10 základných škôl

Najlepší darček pre deti
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: INEKO)

Najlepších 10 stredných odborných škôl

Najlepší darček pre deti
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: INEKO)

Najlepších 10 gymnázií

Najlepší darček pre deti
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: INEKO)

INEKO však upozorňuje, že s rebríčkami treba narábať opatrne. Rebríčky škôl uvedené v tomto blogu ako aj na portáli skoly.ineko.sk komplexne nehodnotia kvalitu školy, ale informujú o výsledkoch žiakov. Výsledky vstupujúce do rebríčkov nezohľadňujú rozdiely medzi žiakmi jednotlivých škôl spôsobené inými faktormi, než je vzdelávací proces (napríklad rozdiely v sociálnom zázemí), nepokrývajú celý obsah vzdelávania a nemerajú ani pridanú hodnotu školy, čiže to, aké zručnosti a vedomosti škola v danom období odovzdala svojim žiakom.

Rebríčky tak môžu byť užitočným pomocným ukazovateľom pri výbere školy, najmä by však mali pritiahnuť záujem verejnosti k diskusiám o kvalite škôl. Pre získanie presnejšieho obrazu by sa rodičia mali škôl pýtať na ďalšie uplatnenie absolventov, či už v prijímaní na vyšší stupeň vzdelávania alebo pri vstupe na trh práce.

Viac o téme: RebríčekINEKOŠkoly
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu