Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Anonym sa vyhráža policajtom a sudcom: Dôvod kontaminovaných listov odhalený

Lucia Žitňanská Zobraziť galériu (3)
Lucia Žitňanská (Zdroj: Foto: Thinkstock)

BRATISLAVA - Pred niekoľkými dňami obletela celým Slovenskom správa, že viaceré súdy a policajné stanice obdržali anonymné zásielky, v ktorých bola podozrivá látka. Expertíza naozaj dokázala, že obavy sú na mieste. Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská dostala obdobný list. Anonym jej vysvetľuje, prečo tak konal.

Kvôli anonymu aktuálne zasahuje polícia v Trnave a Bratislave

Polícia v týchto chvíľach vykonáva pyrotechnickú prehliadku budov okresného a tiež krajského súdu v Trnave pre anonymné nahlásenie bomby. Podľa slov krajskej policajnej hovorkyne v Trnave Martiny Kredatusovej nešlo o jedno nahlásenie. Jeden telefonát sa týkal výhradne trnavského okresného súdu. Druhú prehliadku robí polícia kvôli anonymu, ktorý nahlásil bombu na bližšie neurčenom krajskom súde, preto je potrebné prehliadnuť všetky v rámci krajov.

Bombová hrozba bola nahlásená aj v hlavnom meste. Policajti a hasiči zasahujú pred budovou Krajského súdu v Bratislave na Záhradníckej ulici, ktorá je známa tiež ako Justičný palác.

Anonymná zásielka na ministerstvo spravodlivosti

Zásielka na ministerstvo spravodlivosti obsahovala podľa predbežných zistení polície potenciálne nebezpečný materiál, ktorý môže pri vdýchnutí alebo požití ohroziť alebo poškodiť zdravie. "Môžeme potvrdiť, že na ministerstvo bola v utorok (22.11.) doručená podozrivá zásielka. V tejto súvislosti sme preto kontaktovali príslušné zložky – políciu a hasičov. Tí vykonali potrebné opatrenia. Ešte v ten deň popoludní boli obmedzenia týkajúce sa vstupu do budovy zrušené," potvrdil hovorca rezortu spravodlivosti Peter Bubla. Ministerka sa prostredníctvom anynomného listu dozvedela, prečo páchateľ rozposielal listy s rádioaktívnym obsahom na rôzne adresy.  


Prečítajte si aj:

Poplach v Nitre, budova pošty musela byť evakuovaná: Podozrivá zásielka, zasahoval pyrotechnik


List na ministerstvo nie je jediný

Ako informoval hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka, v súvislosti s podozrivou listovou zásielkou na ministerstvo polícia eviduje zaslanie podobných zásielok na Okresný súd v Považskej Bystrici a Okresný súd v Poprade. Ďalšie podozrivé listové zásielky boli doručené na Okresný súd v Kežmarku a Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Prešove. "Polícia opätovne upozorňuje občanov, štátne inštitúcie a organizácie na zvýšenú opatrnosť pri manipulácii s doručenými listovými zásielkami, ktoré sa javia adresátom nezvyčajné, neštandardné alebo podozrivé," vyzýva policajný hovorca.

Obsah anonymného listu šokuje

Autor v liste, ktorý dostala ministerka Žitňanská píše, že obálky s nebezpečným obsahom posielal od roku 2015. Adresoval ich pracovníkom justície, prokuratúry a do kontaktu s nimi mali prísť aj policajní funkcionári v Košickom a Prešovskom kraji. Anonym vo svojich tvrdeniach zachádza ešte ďalej a v liste údajne píše, že ľudia, ktorí s nebezpečnou látkou prišli do kontaktu, boli kontaminovaní a do dvoch rokov ich to zabije. Dôvodom, prečo listy posiela, má byť jeho reakcia na dianie po roku 1989 až doteraz. Na podozrivý list ako prvý upozornil portál aktuality.sk.

Anonym sa vyhráža policajtom
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Foto: Thinkstock)

Kriminalisti v pohotovosti

Všetky prípady vyšetrujú policajti Národnej kriminálnej agentúry Prezídia Policajného zboru. Existuje podozrenie, že ide o trestný čin terorizmu. Prípad kriminalisti podrobne sledujú, pripustili, že by sa mohol stupňovať. Vzhľadom na súčasný stav vyšetrovania polícia bližšie informácie neposkytuje."V prípade doručenia podozrivej zásielky žiadame verejnosť, aby s ňou ďalej nemanipulovala a okamžite kontaktovala políciu na čísle 158," zdôraznil Slivka.  

 

Viac o téme: ListAnonymMinisterka spravodlivosti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu