Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Požiar 100 ton plastov niekto úmyselne založil

Obec aj okolie vo štvrtok skoro ráno zahalil nebezpečný hustý čierny dym, ktorý obsahoval jedovaté látky.
Obec aj okolie vo štvrtok skoro ráno zahalil nebezpečný hustý čierny dym, ktorý obsahoval jedovaté látky.

TRENČÍN – Štvrtkový požiar približne 100 ton plastu v Zemianskych Kostoľanoch v okrese Prievidza niekto úmyselne založil. Ako agentúru SITA informovala zástupkyňa krajskej policajnej hovorkyne v Trenčíne Katarína Hlaváčová, doposiaľ neznámy páchateľ polial neznámou horľavinou plastový odpad v areáli podniku, požiar sa rozšíril aj na budovu, kde boli zariadenia na recykláciu plastového odpadu, najmä PET fliaš.

"Vyšetrovateľ začal trestné stíhanie vo veci zločinu poškodenia cudzej veci," uviedla Hlaváčová. Škody na hale dosiahli 13 miliónov korún a na zariadeniach v nej ďalšie štyri, teda značne viac, ako sa odhadovali predbežné škody po požiari, ktorý vypukol vo štvrtok.

Obec aj okolie vo štvrtok skoro ráno zahalil nebezpečný hustý čierny dym, ktorý obsahoval jedovaté látky. Obyvatelia boli rozhlasom vyzvaní, aby nevychádzali z domov a zatvorili si okná. Hasiči požiar lokalizovali po troch hodinách a ešte niekoľko hodín ho likvidovali.

Monitoring ovzdušia mobilným zariadením z Nováckych chemických závodov potvrdil únik jedovatých látok. Peter Ďanovský z miestneho obecného úradu agentúru SITA informoval, že látky neboli v takom množstve, aby ohrozili obyvateľov. Ďalej povedal, že dym našťastie stúpal rýchlo hore. Cez obec tečie aj rieka Nitra, tá sa však podľa jeho slov nachádza ďalej od miesta požiaru. Z rieky tiež odobrali vzorky. Ďanovský nezaznamenal, že by niekto z obyvateľov musel v súvislosti s požiarom a hustým dymom vyhľadať lekársku pomoc, nikto nehlásil ani škody na svojom majetku. Linka na drvenie plastových fliaš podľa Ďanovského v obci fungovala vyše štyri roky, vlastní ju piešťanská firma.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu