Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Počasie komplikuje dopravu na Slovensku: Vodičov straší poľadovica, Čertovica je neprejazdná

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

KRÁĽOVA LEHOTA - Horský priechod Čertovica je po ťažkej dopravnej nehode medzi Kráľovou Lehotou a Malužinou z obidvoch strán úplne neprejazdný. Informovalo o tom Operačné stredisko Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Žiline.

"Na viacerých cestách Žilinského kraja je poľadovica. Opätovne žiadame vodičov, aby svoju jazdu prispôsobili stavu vozovky," upozorňuje stredisko.

Všetky sledované diaľničné úseky a rýchlostné cesty na území Slovenska sú zjazdné, povrch vozoviek je suchý až vlhký, miestami mokrý, informuje Slovenská správa ciest. Cesty I., II., a III. triedy sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne suchý až mokrý, na strednom a východnom Slovensku, vo vyšších polohách, prípadne v hornatejších oblastiach Slovenska miestami pokrytý vrstvou čerstvého až utlačeného snehu do 1 - 3 cm, v oblasti Námestova na cestách III. triedy až do hrúbky 4 - 5 cm. Na cestách nižších tried v okolí lokalít Banská Štiavnica, Kremnica, Žiar nad Hronom, Kokava nad Rimavicou a Stakčín, sa na vozovkách nachádza miestami zľadovatený sneh do 2 cm. V Bratislave je na cestách vrstva nového snehu do 1 cm.

Horské priechody (HP) sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne suchý až mokrý, okrem HP Huty, Vrchslatina, Podspády, Besník a Herlianske sedlo, kde sa miestami nachádza vrstva kašovitého až utlačeného snehu hrúbky 1 - 2 cm. Na HP Kremnické Bane sa na vozovke miestami nachádza zľadovatený sneh do 2 cm.

Upozornenie pre vodičov: 
Na cestách v okresoch Stará Ľubovňa, Myjava a Krupina je poľadovica. 
V oblasti Trnavy, Bukovej a Serede je hmla s dohľadnosťou do 100 m.
Na cestách v oblasti Trstenej a v okrese Námestovo a na ceste I/66 horský priechod Besník sa v dôsledku silného vetra tvoria snehové jazyky.
Na ceste II/584 v úseku Srdiečko - Bystrá je nutné použiť snehové reťaze pre všetku dopravu!
Pre vozidlá nad 10 m je uzatvorený horský priechod Šútovce a úsek cesty I/64 medzi Nitrianskym Pravnom a Fačkovským sedlom.

Lavínové nebezpečenstvo pretrváva

Vo vysokohorskom teréne Vysokých a Západných Tatier naďalej pretrváva mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Informoval o tom Marek Biskupič zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Liptovskom Hrádku.

"Do hôr začal prúdiť teplý vzduch. Oteplilo sa a ráno bolo zamračené. Na viacerých miestach padalo mrznúce mrholenie, v najvyšších polohách Vysokých Tatier snežilo," uviedol. Teploty vzduchu sa pohybovali od mínus štyroch do plus štyroch stupňov Celzia. Na hrebeňoch fúkal silný vietor severných smerov s rýchlosťou do desať, v nárazoch do 20 metrov za sekundu. 

Celkovo je v Tatrách 60 až 140 centimetrov snehu, v ostatných pohoriach 20 až 60 centimetrov. Nový sneh je vplyvom silného vetra uložený v teréne veľmi nerovnomerne. Na záveterných svahoch sú vytvorené preveje, snehové vankúše a dosky. Sneh je často sfúkaný tesne nad hranicu lesa, do pásma kosodreviny, a to najmä na svahoch s južnou až juhovýchodnou orientáciou.

Viac o téme: NehodaDopravaPoľadovica
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu