Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

V rieke Trnávka uhynulo 900 kg rýb

TREBIŠOV - Stovky rýb uhynuli v riečke Trnávka pri Trebišove na východe Slovenska. Informovala o tom dnes polícia, ktorá prípad vyšetruje. Miestni rybári zo znečistenia, ktoré im spôsobilo takmer stotisícovú škodu, podozrievajú čističku odpadových vôd v Trebišove.

O úhyn sa zaujíma aj Slovenská inšpekcia životného prostredia (SIŽP). Pôvodcovi znečistenia hrozí pokuta do päť miliónov korún, povedal ČTK Peter Medveď zo SIŽP.

"Ryby začali hynúť ešte cez víkend, je to takmer tona. Bohužiaľ v rieke bolo príliš málo vody, ryby sa udusili," povedal ČTK predseda miestneho rybárskeho zväzu v Trebišove František Tomko. Dodal, že uhynuli najmä karasy, jalce či belice. "Ušľachtilých rýb ako kapor či šťuka bolo našťastie veľmi málo," uviedol Tomko.

Reakciu čističky ČTK zisťuje. SIŽP vyšetruje prípad ako mimoriadne znečistenie vôd, inšpektori na mieste odobrali z vody vzorky. Polícia udalosť prešetruje ako ohrozenie a poškodenie životného prostredia. Miestni rybári už telá mŕtvych rýb pozbierali, pre pokročilé štádium rozkladu ich však kafiléria odmietla prevziať. Ryby preto po získaní povolenia od veterinárov zakopú.

Podobný prípad sa na Slovensku stal aj v apríli minulého roku. V rybníku Strážov pri Žiline uhynuli ryby za vyše 500.000 korún. Objavilo sa aj podozrenie, že hromadný úhyn zubáčov, amurov alebo šťúk súvisel s výstavbou diaľničného privádzača.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu