Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Smutné, zabudnutý klenot filmu! Slovenská legenda zahynula po autonehode, mladí ho už nepoznajú

František Dibarbora
František Dibarbora (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Patril k najvýznamnejším slovenským hercom. V sobotu uplynulo sto rokov od jeho narodenia. Legendárny František Dibarbora, na ktorého staršia a stredná generácia nikdy nezabudne a mladí o ňom už takmer netušia. Jeho odchod bol o to tragickejší, že nás opustil pred 29 rokmi po hrôzostrašnej autonehode na vtedajšom Moste hrdinov Dukly.

Poznáš tohto pána? „Fúha, nemám ani potuchy,“ opovedá Tomáš ročník narodenia 1988. „Automobilový pretekár,?“ pýta sa Petra (1990)  a okolo sediaci kolegovia iba krútia hlavami. „Nevieme si vážiť vlastnú históriu,“ hovorí o nevedomosti mladých Ladislav narodený v roku 1964. „Zlatý klenot nášho umenia,“ tak si ho pamätá Natália ročník 1981. Každý kto sa narodil ešte pred rokom 1985 vie, že ide o jednu z najväčších legiend, na úrovni Ladislava Chudíka, Jozefa Kronera či Michala Dočolomanského.

Mal talianskych predkov

František Dibarbora sa narodil 19. novembra 1916 v Bratislave. Rád sa hrdil svojimi predkami z Talianska, po ktorých vraj zdedil svoje komediantstvo.

Dibarbora patril medzi najčastejšie obsadzovaných hercov v slovenskom filme. Od roku 1938 hral vo vyše 35 filmoch. V televízii vytvoril množstvo nezabudnuteľných postáv v dramatizáciách a inscenovaných divadelných hrách, napríklad Dürrenmattovej dráme Sudca a jeho kat a Čechovom Pavilóne č. 6. Podľa dochovaných štatistík na javisku hral v 210 inscenáciách, v televízii účinkoval v literárnodra­matických dielach 431 krát, v rozhlasových hrách pre dospelých 286 razy a v rozhlasových hrách pre deti a mládež 88 krát. Okrem toho účinkoval v množstve rôznych ďalších televíznych a rozhlasových reláciách, absolvoval nespočetné množstvo estrádnych vystúpení.

Bol najmladším z ôsmich detí železničiara Giacoma. Okrem knižiek bola jeho veľkou láskou futbalová lopta, s ktorou to dotiahol vďaka talentu až do mládežníckych družstiev chýrneho tímu Športový klub Bratislava. Hrával aj v rezerve tohto slávneho futbalového klubu, ktorému bol verný celý život, aj keď si zahral neskôr ľavú spojku v Slovane SND.

Na popud otca sa prihlásil na Hudobnú a dramatickú akadémiu, kde urobil skúšku v roku 1934. Dostal sa do triedy Janka Borodáča a onedlho pod jeho režisérskou taktovkou aj na javisko Činohry Slovenského národného divadla (SND). Svoju kariéru v SND začal stvárňovaním vekovo starších postáv, napríklad v hre Národný poslanec.

Herecké začiatky

Vo vojnových časoch hral František Dibarbora v Mizantropovi a Zdravom nemocnom alebo v Kamennom chodníčku. Pre nepohodu so slávnymi režisérmi ušiel z prvej divadelnej scény na operetné javisko, kde ho obsadili do operiet skladateľov Franza Lehára, Emmericha Kálmana i Gejzu Dusíka. V nich hrával a spieval s takými subretami, ako boli Margita Česányiová alebo Mimi Kišoňová-Hubová.

Spolu s hereckými kolegami Martinom Gregorom, Drahošom Želenským, Ladislavom Chudíkom, Petrom Karvašom a Magdou Lokvencovou zakladal bratislavské divadlo Novú scénu. Súbežne s rozvíjajúcimi možnosťami sa predstavil v legendárnej Tatra revue v programe režiséra Oldřicha Lipského Nakrúcame, vykrúcame, prekrúcame.

Legenda

Do SND opätovne vstúpil v roku 1951, keď sa presadil v inscenáciách Jozefa Budského, napríklad v Antigone a tých druhých, Letných hosťoch, Višňovom sade i Šašovskej komédii. K parádnym rolám Františka Dibarboru na javisku patrila aj postava Gejzu Galibu v Žobráckych dobrodružstvách a postava liftboja v Sóle pre bicie (hodiny) od Osvalda Zahradníka.

Miloval jazdu, osudným sa mu stal výlet autom

Na následky ťažkej autohavárie na novootvorenom Prístavnom moste v Bratislave nad Dunajom zomrel 4. septembra 1987 V Bratislave. Dožil sa 71 rokov. Most otvorili pre verejnosť iba dva roky predtým.

Výstav na jeho počeť

Milovníka múz, herca Františka Dibarboru, pripomenie výstava Divadelného ústavu a Slovenského národného divadla. Výstavu František Dibarbora - milovník múz slávnostne otvoria vo štvrtok 24. novembra o 17:00 v historickej budove Slovenského národného divadla (SND) na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave. Ako ďalej agentúru SITA informoval PR manažér Divadelného ústavu Dušan Poliščák, výstava k 100. výročiu narodenia herca Františka Dibarboru prináša pohľad na výnimočného herca, ktorý sa na divadelných doskách pohyboval viac než štyridsať rokov. "Ucelený a moderne spracovaný obraz hereckej tvorby Františka Dibarboru je holdom, ktorý vzdávajú Divadelný ústav a Slovenské národné divadlo tomuto vynikajúcemu majstrovi hereckého umenia," uviedol Poliščák.

 

Viac o téme: HerecLegendaFrantišek Dibarbora
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu