Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Navždy zničený život: FOTO Matúška (12) zrazil na priechode bezohľadný vodič a utiekol

Matúško Zobraziť galériu (5)
Matúško (Zdroj: Ľudia Ľuďom)

BRATISLAVA – Pred ôsmimi rokmi zrazil 12-ročného Matúška nezodpovedný a netrpezlivý vodič na priechode pre chodcov. Odvtedy o jeho život vytrvale bojujú lekári aj rodičia. Chlapček sa z vážnych zranení dodnes nezotavil a rodina by mu chcela na Vianoce darovať to najcennejšie – zdravie.

Po závažnej autonehode, po ktorej šofér z miesta činu ušiel, mal Matúško mnoho komplikovaných zlomenín. Chlapec upadol do hlbokej kómy, z ktorej sa ho síce lekárom podarilo prebrať, ale s následkami poškodenia miechy a mozgu sa dieťa borí dodnes. Šoféra, ktorý Matúška zrazil, sa podarilo polícii nájsť a identifikovať. Podľa slov chlapcovej mamy, ktorá bola v čase autonehody pri Matúškovi, sa vodič pokúšal pred priechodom pre chodcov predbiehať tri autá stojace pred ním. Ignoroval predpisy aj ohrozenie chodcov a pri tomto manévri zachytil aj 4-ročného chlapca.

Hrôzostrašná nehoda v Hlohovci: FOTO Žena zrazila na priechode babku, dcéru aj vnučku!

„Môj syn dýcha pomocou dýchacieho prístroja, čiže je na umelej pľúcnej ventilácii, má zavedený PEG, teda sondu priamo do žalúdka na výživu s podávanie liekov, ktorých má veľmi veľa,“ opísala mama Matúška, ktorého príbeh zverejnila organizácia Ľudia Ľuďom.

Navždy zničený život: FOTO
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Ľudia Ľuďom)

Matúško ostal úplne ochrnutý. „Z dôvodu imobility postupne pribudli ďalšie choroby ako sú obličkové kamene, časté zápaly, pre ktoré sme viac v nemocnici ako doma. Trpí aj osteoporózou, ktorá je následkom toho, že sa Matúško nehýbe,“ priblížila rodinné trápenie mama.

Navždy zničený život: FOTO
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Ľudia Ľuďom)

Hoci má Matúško vážne zdravotné následky, lekári nad ním nezalamujú rukami a dávajú mu šancu na zlepšenie zdravotného stavu prostredníctvom liečby vlastnými kmeňovými bunkami. Matúškovu liečbu sa rozhodlo podporiť 24 celebrít, ktoré sa zapojili do benefičnej aukcie nadácie Ľudia Ľuďom. Tenistka Dominika Cibulková do dražby venovala svoje podpísané tenisky, Jožo Pročko víkendový pobyt v jeho penzióne, skupina Polemic večeru v Carltone, módna návrhárka Jana Jurčenko darovala šaty a pomôcť sa Matúškovi rozhodli aj viaceré osobnosti slovenskej kultúrnej scény. Jeho ťažký životný príbeh je motiváciou pre všetkých, ktorí veria sile ľudskej nádeje a nevzdávajú sa aj napriek prekážkam.

Navždy zničený život: FOTO
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Ľudia Ľuďom)

Matúškovi pomáhajú aj známe osobnosti

Malého Matúška sa rozhodlo podporiť 24 osobností. Do benefičných aukcií venovali rôzne predmety, ktoré môžu ľudia darovať aj ako originálny darček pod stromček. Všetky aukcie trvajú približne týždeň a každý výherca dostane ešte pred Vianocami voucher alebo konkrétny predmet. Celá kampaň funguje ako čokoládový adventný kalendár, teda okienka sa odkrývajú postupne a tie najlepšie prídu tesne pred Vianocami.  

Najzaujímavejšie kúsky sú napríklad večera s celou skupinou Polemic v Carltone.  Víkendový pobyt s Jožom Pročkom v jeho Penzióne. Originálne šaty od celebritnej návrhárky Jany Jurčenko, Poukaz na líčenie od známej vizážistky Lucid. Najnovší parfém od Twiinsiek, či podpísaná kniha od Majka Spirita, lístky na koncert rapera Kaliho či nakrúcanie Chart show alebo darček od moderátorky JOJ Soni Skoncovej. Všetky hviezdy sa rozhodli podporiť Matúška v liečbe a venujú mu 100% výťažok z vydraženej sumy.   

Viac o téme: AutonehodaPriechod pre chodcovMatúško
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu