Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Slováci objavili dieru v sociálnom systéme: Otcovia môžu rodinám prilepšiť, stačí urobiť toto

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Thinkcstock.com)

BRATISLAVA – Slovenskí otcovia objavili trik, ktorým môžu svojim rodinám výrazne pomôcť. Začali ho masovo využívať po tom, ako ho bývalý minister práce Jozef Mihál zverejnil. Tu je postup, ako sa dostať k tisícom eur.

Zvykom na Slovensku bolo, že na materskú dovolenku chodili vo väčšine prípadoch ženy. Muž na materskej bol v minulosti unikát. V posledných rokoch sa o tejto téme rozpráva čoraz viac. Dopomohol k tomu aj bývalý minister práce Jozef Mihál. Ten sa tejto problematike venuje už niekoľko rokov. Muži postupne zisťujú, že vedia svojej rodine pomôcť a je výhodnejšie, keď na materskú nastúpia namiesto matiek. Ako je to možné? 

Ako sám Jozef Mihál uviedol "Ako člen vlády I. Radičovej som v roku 2011 presadil, aby okrem matky mohli reálne na to isté dieťa poberať materské aj iné osoby – najmä otcovia." Poslancova najnovšia kniha sa venuje aj téme oteckovia na materskej.

Veľmi aktuálne, výhodne a aj napriek tomu to v dnešnej dobe nevyužíva veľa rodín. "Málokto o tejto možnosti vie a ak aj vie, málo ľudí pozná detaily a aj tí, ktorí by túto možnosť využiť mohli, sa jej boja," vysvetlil Mihál. Je preto dôležité vedieť, že od roku 2011 platí, že okrem matky dieťaťa môže ísť na materskú dovolenku aj otec. Je si treba ale uvedomiť, že nejde o formulku "buď matka alebo otec" ale o skutočnosť "aj matka aj otec."

Rok čo rok rastie počet otcov, ktorí využívajú možnosť čerpania materskej po tom, ako si ju vyčerpajú matky dieťaťa. Matka dieťaťa poberá materskú 34 týždňov. Otec má právo na materskú po dobu 28 týždňov odo dňa prevzatia dieťaťa do svojej starostlivosti. Z toho vyplýva, že spoločne môžu poberať materskú dovolenku na jedno dieťa spolu až 62 týždňov.

Ak ide o otca, ktorý je osamelý, nárok na materskú sa zvyšuje na obdobie 31 týždňov. Otec má nárok na vyplácanie materskej najdlhšie do dovŕšenia troch rokov veku dieťaťa. Podmienkou je, aby bol otec v posledných dvoch rokoch pred prevzatím dieťaťa do svojej starostlivosti nemocensky poistený najmenej 270 dní.

Výhoda pre rodinu

Materská sa počíta ako 70% z predošlého hrubého príjmu či už matky alebo otca. Rodičovský príspevok je jednotný pre každého vo výške 203,2 eur. Ak matka využije 34 týždňov, ktoré sú jej určené dostáva tak 70% zo svojho platu. Po uplynutí tejto doby má nárok už len na rodičovský príspevok. Preto je výhodnejšie ak otec nastúpi na svoju materskú dovolenku následne po skončení materskej dovolenky matky.

O rodičovský príspevok automaticky rodina poberaním materskej dovolenky zo strany otca príde. Taktiež je potrebné vedieť, že matka, ktorá sa vzdá v prospech otcovej materskej rodinného príspevku, si musí platiť dôchodkové poistenie a zdravotné poistenie sama, pokiaľ sa nezamestná a nebude to za ňu hradiť zamestnávateľ. Riešenie existuje v tom smere, že sa do nástupu do zamestnania prihlási do evidencie nezamestnaných na úrade práce. V tom prípade za ňu bude zdravotné poistenie hradiť štát.

Podmienky v skratke

  • Otec má právo poberať materskú od doby dosiahnutia 6 týždňa života dieťaťa
  • Najneskôr dovŕšením tretieho roku dieťaťa
  • Otec vo väčšine prípadoch má nárok na poberanie materskej v rozsahu 28 týždňo

 

Osoba, ktorá chce poberať materskú dovolenku musí byť povinne nemocensky poistený zamestnanec alebo SZČO alebo dobrovoľne nemocensky poistená osoba alebo v ochrannej lehote po skončení poistenia. Musí spĺňať špecifické podmienky podľa toho, či je zamestnanec, SZČO alebo dobrovoľne nemocensky poistený. V posledných dvoch rokoch pred prevzatím dieťaťa do starostlivosti bol nemocensky poistený najmenej 270 dní. Existuje neformálna dohoda medzi otcom a matkou, že sa o dieťa postará práve on. Túto dohodu je potrebné predložiť Sociálnej poisťovni.


 

 

Viac o téme: MaterskáMatkyOtcovia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu