Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Hororové VIDEO Slovákov môže zabodovať v zahraničnej súťaži: Hodnotiť nás bude Hollywood

O víťazoch odborná porota rozhodne už v decembri. Zobraziť galériu (4)
O víťazoch odborná porota rozhodne už v decembri. (Zdroj: Youtube/Pinastri films, Viktor Rek)

ŽILINA – Pätnásť desivých sekúnd, pri ktorých budete cítiť elektrizujúce napätie a zimomriavky. To bolo cieľom slovenských filmárov – experimentátorov, ktorí sa zapojili do medzinárodnej kanadskej súťaže. Hororové video Žilinčanov s názvom Gamer Over zaradili do výberu, z ktorého bude hollywoodska porota vyberať tie najlepšie nápady.

Nakrúcať horory, to je prinajmenšom bizarná záľuba, ktorá tímu malého filmového štúdia zo Žiliny rozbúchala srdce natoľko, že sa svojho milovaného strachu a remesla nechcú vzdať. Zdá sa, že pri nich stojí aj šťastena.

VIDEO, ktoré nikoho nenechá chladným: Slováci autorom hitu, ktorý žne úspechy aj v zahraničí

Keď začínajúce filmové štúdio, akým sme my, chce na Youtube zaujať a preraziť, musí vyvinúť kvantum energie, oslovovať fóra a skupiny na sociálnych sieťach s podobným zameraním. Pri tomto úsilí som narazil na zaujímavý súťažný koncept 15-sekundových hororových filmov,“ povedal na úvod režisér, grafik a autor príbehu Viktor Rek.

Porota z Hollywoodu

„Vtedy mi skrsla myšlienka, že zostrihám náš pôvodný 4,5-minútový film na 15-sekundový a pošlem ho na posúdenie do Kanady. Organizátor súťaže Andrew JD Robinson mi odpísal, že bude veľmi rád, keď sa súťaže zúčastníme a posunul nás do užšieho výberu, v ktorom naše video, spolu s desiatkami ďalších súťažiacich, bude hodnotiť porota zložená z hviezdnych hollywoodskych mien hercov a režisérov ako napríklad Nicholas Vince (Hellraiser), Amy Steel (Friday the 13th), Lisa Wilcox (A Nightmare on Elm Street 4), David F. Sandberg (Lights Out) alebo The Grady Twins (The Shining) a mnohých ďalších,“ prezradil Rek a dodal, že vyhodnotenie súťaže prebehne v decembri.

Hororové VIDEO Slovákov môže
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Youtube/Pinastri films, Viktor Rek)

Príšeru hrá osemročné dievčatko

Nápad nakrútiť hororové video dostal filmár pri prechádzke temným žilinským lesoparkom. „Našťastie, v mojom okolí je dostatok zanietených a šikovných ľudí, bez ktorých by tento nápad ostal len v teoretickej rovine,“ vysvetlil autor filmu, ktorého scenár pripravila Tatiana Paučinová. Pikoškou je, že hororovej úlohy vo filme sa zhostila Rekova dcéra Emma.

Hororové VIDEO Slovákov môže
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Youtube/Pinastri films, Viktor Rek)

„Do roly príšery sme obsadili moju 8-ročnú dcéru bez predošlých hereckých skúseností, no s o to väčšou húževnatosťou zo seba dostala to najlepšie, čo vedela,“ opísal filmár. Len málokto by pod umelou kožou príšery a dlhými pazúrmi rozoznal 8-ročné dievčatko. Práca maskérky Janky bola síce dokonalá, ale ako doplnil Rek, počas nakrúcania sa koža začala odlupovať a na pľaci nastala panika: „Keď sme kožu prilepili na jednom mieste, na inom sa zas odlúpla. Našťastie, koža sa úplne rozpadla až po nakrútení záberu.“

Osemročná Emma v úlohe hororovej príšery.
Zobraziť galériu (4)
Osemročná Emma v úlohe hororovej príšery.  (Zdroj: Youtube/Pinastri films, Viktor Rek)

O hercovi v hlavnej úlohe mali pôvodne filmári trošku inú predstavu - mal to byť niekto, kto sprostredkuje postupne narastajúcu hrôzu, až ju nakoniec bude divák pociťovať na vlastnej koži. „Osud nám však prihral kamaráta, skúseného herca Bobeša Zábojníka, ktorý je ale od povahy neuveriteľne zábavný človek, takže sme spontánne desivý horor pretransformovali na strašidelnú komédiu. Reakcie publika sú zatiaľ, až na malé výnimky, pozitívne,“ dodal žilinský filmár.

Pôvodná verzia hororového filmu:

Súťažná pätnásťsekundová verzia hororového filmu:

 

 

 

Viac o téme: úspechSúťaž Game OverFilmári zo Žiliny
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu