Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Na veľkom proteste sa diali veci: VIDEO Odhalení provokatéri, obvinenia v kauze centra hrôzy

Včerajší protest v Bratislave. Zobraziť galériu (10)
Včerajší protest v Bratislave. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Mal to byť ničím nerušený protest za lepšiu krajinu. Čo však nikto nečakal, objavili sa na ňom ľudia pripomínajúci platených provokatérov. Okrem nich vystúpila v Bratislave dokonca aj matka maloletej Natálie z kauzy Čistý deň, ktorá prekvapila prítomných. Vyhlásila, že podáva trestné oznámenie na Ficovu pravú ruku!

Niekoľko stoviek ľudí včera podvečer prišlo na Námestie SNP na protest s názvom "Chceme lepšiu krajinu." Jeho účastníci vyzvali súčasnú vládnu moc, aby lepšie spravovala krajinu. Ľudí na pokojnom mítingu prekvapilo niekoľko protestantov s transparentmi, v ktorých kritizovali opozíciu.

Zaplatení provokatéri?
Zobraziť galériu (10)
Zaplatení provokatéri?  (Zdroj: SITA/Monika Zaťková)

Míting zorganizovala ochranárka Monika Kozelová, herec Richard Stanke a Táňa Freylich, ktorí ho označili za občiansky protest bez politického pozadia.

Na veľkom proteste sa
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA/Monika Zaťková)

Mlčiaci demonštranti

Čo však nikto nečakal, bola účasť niekoľkých ľudí s transparentmi kritizujúcimi opozičných politikov. Na transparentoch bolo napísané "Hlina, vráť byt", alebo "Žitňanská vráť byt," pričom dotyční ľudia vôbec nevedeli reagovať na otázky, ktoré smerovali k týmto nápisom. V diskusii na facebookovej udalosti jeden z demonštrantov dokonca napísal, že ten, čo držal transparent o Žitňanskej, ani nevedel, kto to je.

Na veľkom proteste sa
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA/Monika Zaťková)

Ďalší z prítomných nakrútil postávajúcich a pýtal sa ich na nápisy na transparentoch.

VIDEO Protestanti, ktorí prišli, o svojich transparentoch mlčali

Jeden z diskutujúcich v skupine udalosti na Facebooku ich označil za národných socialistov. "Toto už nie je hlúposť, to je organizované šírenie národného socializmu," napísal.

Ján Greššo
Zobraziť galériu (10)
Ján Greššo  (Zdroj: SITA)

Trestné oznámenie na Tomáša za prečítanie listu

Na proteste vystúpila aj matka maloletej Natálie z kauzy Čistý deň. Vyhlásila, že podáva na poslanca parlamentu a mediálneho poradcu predsedu vlády Erika Tomáša trestné oznámenie. Dôvodom je list, ktorý Tomáš zverejnil a ktorý údajne napísala práve Natália. List údajne Natália poslala do televízie JOJ. V ňom napísala, že si neželá, aby boli v médiách zverejnené jej súkromné údaje a informácie o zdravotnom stave.

Erik Tomáš prečítaním listu si zavaril
Zobraziť galériu (10)
Erik Tomáš prečítaním listu si zavaril  (Zdroj: SITA//Ľudovít Vaniher)

V liste tiež stojí, že sa má v resocializačnom centre lepšie ako u matky a nikto ju nezneužil ani neznásilnil. Podľa matky bolo dievča k napísaniu listu donútené a Tomáš podľa nej nemal na zverejnenie listu právo. Povolenie totiž neudelila ona ako právna zástupkyňa.

Matka Natálie (vľavo) a Monika Kozelová
Zobraziť galériu (10)
Matka Natálie (vľavo) a Monika Kozelová  (Zdroj: SITA/Monika Zaťková)

Vystúpil Kňažko, Hvorecký či Greššo

Na pódiu vystúpilo viacero predstaviteľov verejného života, umelcov a občianskych aktivistov. Herec Milan Kňažko reagoval na tvrdenia predstaviteľov súčasnej vládnej koalície, že ich vláda nemá v súčasnosti alternatívu. „Doslova ktokoľvek by ju mohol nahradiť, akákoľvek vláda, kde nebudú prepojení bývalí komunisti s organizovaným zločinom, je lepšia ako toto zoskupenie,“ povedal na pódiu.

Na veľkom proteste sa
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA/Monika Zaťková)

„Vyhrať voľby, dúfam, ani na Slovensku ešte neznamená vyhrať nad nezávislou justíciou a políciou,“ povedal spisovateľ Michal Hvorecký, podľa ktorého by ľudia mali vytvárať tlak, aby vrátili štátu zmysel, ktorý stratil. Výtvarník Rudo Sikora davu odkázal, že nemajú veriť politikom dehumanizujúcich utečencov, lebo tým pripravujú krajinu o budúcnosť. Dlhoročný riaditeľ nitrianskeho Divadla Andreja Bagara Ján Greššo vyzval ľudí, aby sa nebáli povedať sami za seba, ale aj spoločne, že sa im nepáči spolitizovanie justície, polície a silových zložiek.

Na veľkom proteste sa
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)

Požiadavky

Na závere zaznela z pódia výzva vláde a parlamentu s radom požiadaviek. Organizátori vyzvali na dôsledné rešpektovanie opozície, nastolenie skutočnej a reálnej opozície, odpolitizovanie súdov, polície a verejnoprávnych médií.

Na veľkom proteste sa
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA/Monika Zaťková)

Viac o téme: MatkaProtestBratislavaNatáliaErik TomášČistý deňChceme lepšiu krajinu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu