Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Lipšic skončil, osud Matoviča visí na vlásku: Dvaja opoziční buriči zmenia tvár parlamentu!

Igor Matovič a Daniel Lipšic Zobraziť galériu (2)
Igor Matovič a Daniel Lipšic (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Daniel Lipšic ako poslanec končí. Bude ho nasledovať aj jeho kolega Igor Matovič? Ako bude vyzerať parlament bez najväčších dvoch opozičných kritikov? Čo sa zmení a komu to prospeje? Prečítajte si, ako by vyzeral parlament bez tejto dvojky opozičných buričov!

Aj keby Lipšica nasledoval líder Obyčajných ľudí, neznamenalo by to ich koniec vo verejnom živote. „Dobrovoľný alebo vynútený odchod oboch politikov z parlamentu ešte neznamená, že sa vzdajú participácie na politickom živote,“ upozorňuje politológ Radoslav Štefančík a ako príklad uvádza KDH, ktoré podľa posledného prieskumu Focusu by sa dostalo do parlamentu.

Ľudia majú radi veľké gestá

V prípade Lipšica by mu mohol odchod pomôcť, obzvlášť po jeho veľkom geste. „Jeho terajší odchod mu totiž môže viac pomôcť ako uškodiť. Ľudia majú radi veľké gestá a toto je gesto politickej kultúry, aké poznáme z krajín západnej Európy,“ zareagoval pre Topky politický analytik s tým, že Lipšicov odchod znamená stratu intelektuálnej váhy v parlamente.

„S Danielom Lipšicom odchádza azda posledné rezíduum toho starého dobrého politického prúdu, ktorý tu ešte zostal po zlatých rokoch slovenskej politiky z obdobia oboch Dzurindových vlád. Reprezentovaný je intelektom, politickými hodnotami a politickou diskusiou zameranou na obsah,“ analyzuje Štefančík.

Matovič je Trump slovenskej politiky

Odchod trnavského rodáka by znamenal stratu niečoho iného. „Odchod Igora Matoviča by znamenal odchod nového typu politika, ktorého vystihuje jednoduchšie uvažovanie, obracanie pozornosti na seba, preháňanie a entertainment. Igor Matovič je Donal Trump slovenskej politiky, a jeho odchod z politiky nemôže nikoho mrzieť,“ domnieva sa politológ a odporučil mu, aby vybudoval regionálne štruktúry strany. „Ak by bol odídený Igor Matovič predsa len zodpovedný politik, svoj voľný čas by mohol venovať transformácii svojho štvorpercentného patologického prvku v slovenskom straníckom systéme na modernú stranu s regionálnymi štruktúrami,“ dodáva Štefančík.

Odchod Matovič-Lipšic by uvoľnil pole pre novú stranu

Odchod dvojice opozičných poslancov by mohol podľa politológa posilniť ambície novej pravicovej strany, keďže mimo hlavnej politickej debaty je aj šéf SaS Richard Sulík. „Otvára sa tak priestor pre nového lídra pravice a ten predsa nemusí sedieť v parlamente.“

Koalície sa odchod nedotkne, spokojný bude akurát predseda Danko

Odchod Lipšica a Matoviča z parlamentu by na koalíciu veľký dopad nemal. Premiér Fico ich odchod veľmi nepocíti, keďže podľa politológa už teraz sa stráni priamej debate s niektorým z dvojice. „Predseda vlády sa televíznym debatám s opozičnými lídrami dlhodobo vyhýba, keďže trpí strachom z diskusie s rovnocennými súpermi a s Matovičom alebo Lipšicom by si do jedného štúdia tak či tak nesadol.“

Absencia dvoch krikľúňov však bude tešiť predsedu parlamentu, ktorý má najmä s Matovičom veľké spory. „Spokojnejší však bude určite Andrej Danko, pretože bude mať v parlamente o jedného politika v tričku menej,“ zakončil politológ Radoslav Štefančík.

Viac o téme: Igor MatovičDaniel LipšicParlaemnt
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu