Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Maďarskí politici chcú nezávislé rozhodnutie v prípade Malinová

Hedviga Malinová Zobraziť galériu (8)
Hedviga Malinová

BRATISLAVA - Prípad študentky maďarskej národnosti Hedvigy Malinovej, ktorú polícia obvinila z toho, že si vymyslela vlaňajšie napadnutie v Nitre, môže opäť zostriť vzťahy medzi Slovenskom a Maďarskom.

Maďarskí poslanci dnes totiž vyzvali Slovensko, aby v prípade zabezpečilo nezávislý verdikt. Premiér Robert Fico na to reagoval, že zasahujú do práce slovenských vyšetrovateľov.

Na vyšetrenie Malinovej prípadu bez politických vplyvov vyzvali poslanci zahraničného výboru maďarského parlamentu; zhodli sa ňom vládni socialisti aj opozičný Fidesz. "Požadujeme, aby Slovensko zabezpečilo pre vlastného občana nezávislé súdnictvo bez politických vplyvov," vyhlásil podľa internetovej stránky denníka Népszava predseda výboru Zsolt Németh.

Maďarskí poslanci zároveň pripomenuli, že nechcú dopredu určiť, ako by mal znieť rozsudok v prípade. O Malinovej chcú informovať aj Európsky parlament a Radu Európy.

"Je to nehorázne zasahovanie politických síl z Budapešti do práce slovenských nezávislých orgánov činných v trestnom konaní s cieľom za každú cenu vyvolať napätie," reagoval premiér.

Malinová minulý rok tvrdila, že ju prepadli a zbili dvaja nakrátko ostrihaní muži cestou do školy, keď ju počuli hovoriť po maďarsky. Napísali jej údajne aj urážlivý nápis na blúzku. Polícia a prokuratúra však už skôr vyhlásili, že si študentka útok vymyslela. Polícia Malinovú obvinila v pondelok za krivú výpoveď a krivú prísahu, za čo jej hrozí päťročné väzenie.

Údajný útok na študentku vlani v auguste vzbudil veľkú diskusiu. Informácie o prepadnutí sa totiž objavili na verejnosti necelé dva mesiace po tom, čo sa moci ujala nová Ficova vláda, ktorej súčasťou je aj Slovenská národná strana (SNS) Jána Slotu.

Už bezprostredne na správy o útoku reagoval maďarský premiér Ferenc Gyurcsány, ktorý vyzval Slovensko, aby sa dištancovalo od protimaďarských prejavov. Malinovej sa tiež zastala opozičná Strana maďarskej koalície.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu