Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Hedvigu obvinia z krivej výpovede

Prípad Hedvigy Malinovej vzbudil veľkú diskusiu.
Prípad Hedvigy Malinovej vzbudil veľkú diskusiu.

BRATISLAVA - Študentku maďarskej národnosti Hedvigu Malinovú, ktorej údajné prepadnutie v lete minulého roka spôsobilo výmenu názorov medzi Slovenskom a Maďarskom, pravdepodobne polícia obviní z krivej výpovede. Potvrdil to generálny prokurátor Dobroslav Trnka.

Malinová minulý rok tvrdila, že ju prepadli a zbili dvaja nakrátko ostrihaní muži cestou do školy, keď ju počuli hovoriť po maďarsky. Napísali jej údajne aj urážlivý nápis na blúzku. Polícia a prokuratúra však už skôr vyhlásili, že si študentka útok vymyslela.

"Krajský prokurátor má informácie, že boli vykonané všetky vyšetrovacie úkony a znalecké porovnávania a dokazovania, ktoré namietal obhajca. Ja predpokladám vznesenie obvinenia Hedvige Malinovej v najbližších dňoch," povedal Trnka. Ak by Malinovej vinu potvrdil súd, hrozil by jej trest väzenia do päť rokov.

Polícia tvrdila, že nápis na študentkinej blúzke sa zhodoval s Malinovej rukopisom, okrem toho sa podľa vyšetrovateľov jej DNA objavila na známke obálky, v ktorej jej po prepade poslali veci.

Študentkin advokát Roman Kvasnica trvá na tom, že Malinovú prepadli. Postup prokuratúry a polície okrem toho napadol tento rok aj na Ústavnom súde.

Prípad Malinovej vzbudil veľkú diskusiu. Informácie o prepadnutí sa totiž objavili na verejnosti necelé dva mesiace po tom, čo sa moci ujala nová vláda Roberta Fica, ktorej súčasťou je aj Slovenská národná strana (SNS) Jána Slotu. Na správy o útoku reagoval bezprostredne aj maďarský premiér Ferenc Gyurcsány, ktorý vyzval Slovensko, aby sa dištancovalo od protimaďarských prejavov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu