Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Vláda odobrila predaj budovy DPOH

Budova DPOH
Budova DPOH

BRATISLAVA - Budovu Divadla Pavla Országha Hviezdoslava (DPOH) na Laurinskej ulici získa od štátu mesto Bratislava za necelých 60 miliónov korún.

Návrh ministerstva kultúry dnes schválila vláda. Rezort kultúry zase od mesta za 60 miliónov korún kúpi sídlo Múzea židovskej kultúry a pozemky za historickou budovou Slovenského národného divadla (SND), o ktoré sa divadlo súdilo.

Predaj budovy DPOH spustilo ministerstvo kultúry ešte v lete 2005, keďže chcelo získať prostriedky na dokončenie novostavby národného divadla. Za pôvodnú cenu 236,4 milióna SK však budovu nikto nechcel, ani v druhom kole za 118 miliónov Sk. Ministerstvo preto oslovilo mesto, s ktorým sa dohodlo, že v budove bude poskytovať všeobecne prospešné služby najmenej päť rokov. Z divadla sa už herecký súbor odsťahoval, takže je po 50 rokoch prázdne.

Mestskí poslanci kúpu DPOH, z ktorého by sa mohlo stať mestské divadlo, schválili 26. apríla. Hlasovala za to veľká väčšina poslancov. Niektorí kritici však upozorňovali, že DPOH je v zlom stave a potrebuje rozsiahlu rekonštrukciu.

"Takéto riešenie zaručí, že budova DPOH sa aj naďalej bude využívať na divadelné účely, na druhej strane bude zabezpečená budúcnosť Múzea židovskej kultúry v kúrii," povedal pred časom hovorca ministerstva kultúry Jozef Bednár.

Konečné rozhodnutie o novom vlastníkovi budovy potešilo vedenie národného divadla. "Veríme, že hlavné mesto zvolí správnu koncepciu spôsobu fungovania divadla, jeho umeleckú náplň a že sa DPOH čoskoro otvorí divákom," povedala riaditeľka SND Silvia Hroncová.

Vláda dnes súhlasila aj s tým, že mesto predá budovu Zsigrayovej kúrie za takmer 32 miliónov korún Slovenskému národnému múzeu, ktoré ju pre svoje židovské múzeum doteraz prenajímalo. Kabinet odobril aj kúpu pozemkov pod prístavbou historickej budovy SND za viac ako 28 miliónov korún.

Národné divadlo preto plánuje ukončiť súdny spor, ktorý o tieto pozemky viedlo s hlavným mestom od roku 2005. "V novembri 2006 sme požiadali okresný súd o odročenie súdneho sporu so zámerom riešiť vec mimosúdnou cestou," povedala ČTK Hroncová. Až po vyriešení vlastníckych práv k pozemkom totiž podľa nej SND môže začať s prípravou projektu a budúcou rekonštrukciou historickej budovy. Tá patrí medzi najkrajšie a najvzácnejšie budovy z konca 19. storočia v Bratislave.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu