Piatok24. máj 2024, meniny má Ela, Vanesa, zajtra Urban

Bratislava kúpi divadlo DPOH za 60 mil. Sk

DPOH
DPOH

BRATISLAVA - Magistrát hlavného mesta kúpi budovu divadla P. O. Hviezdoslava (DPOH) na Laurinskej ulici od štátu za menej ako štvrtinovú cenu takmer 60 miliónov korún.

S kúpou budovy, ktorá bude slúžiť ako mestské divadlo, dnes súhlasili poslanci mestského zastupiteľstva. Poslanci zároveň schválili predaj pozemkov Slovenskému národnému divadlu (SND), ktoré sa nachádzajú za budovou.

Za predaj hlasovala veľká väčšina poslancov, niektorí kritici však upozorňovali, že budova je v zlom stave a potrebuje rozsiahlu rekonštrukciu. "Zbytočne do toho investujeme milióny, ktoré potom neuvidíme. Ak predáme pozemok za divadlom, tak už nikdy sa oň nebudeme môcť uchádzať," povedal poslancom bývalý námestník primátora Štefan Holčík.

Pozemky v susedstve budovy získa SND za viac ako 28 miliónov korún. Mesto predá aj budovu Zsigrayovej kúrie za takmer 32 miliónov korún Slovenskému národnému múzeu. Pôvodne chcelo obidve nehnuteľnosti vymeniť za budovu divadla bez finančného vyrovnania, minuloročné uznesenie však poslanci dnes zrušili.

Magistrát uvažoval aj o tom, že do priestorov DPOH presťahuje Park kultúry a oddychu, ktorý má čoskoro zaniknúť kvôli výstavbe komplexu River Park. Podmienkou odkúpenia budovy DPOH však bolo, že sa bude používať na divadelné účely.

Podľa poslankyne Heleny Doktorovej s ministerstvom kultúry a štátom treba diskutovať aj o navrátení budov štátneho archívu a Reduty, kde sídli Slovenská filharmónia.

Budovu DPOH ministerstvo kultúry predávalo od minulého roka za vyše 236 miliónov korún. Keďže sa v dvoch kolách výberového konania nenašiel žiadny záujemca o kúpu, ešte v treťom kole divadlo mestu ponúkli za polovičnú cenu vyše 118 miliónov korún. SND budovu opustilo po tom, čo po viac ako 20 rokoch dokončili veľkú novostavbu národného divadla pri Dunaji.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu