Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Nové detaily o hrôzostrašnej smrti záchranárov: Osudné rozhodnutie Jána (†38)

Pri havárii záchranárskeho vrtuľníka zahynul aj Ján (†38) Zobraziť galériu (6)
Pri havárii záchranárskeho vrtuľníka zahynul aj Ján (†38) (Zdroj: Foto: Facebook, TASR)

BRATISLAVA - Včerajšia tragédia záchranárskeho vrtuľníka otriasla celým Slovenskom. Za štyrmi členmi posádky smútia najbližší, ale aj široká verejnosť. Pri havárii zahynuli traja záchranári a pacient Ján, ktorý sa už k dcérke nikdy nevráti.

Ján bol v osudný večer na chate a s kamarátmi oslavovali. Rozhodol sa, že sa pôjde prejsť. Nešťastne ale spadol zo skaly a poranil si nohu. Po dvadsiatej hodine v stredu zalarmoval jeho kamarát záchranárov. Okamžite vyrazili na miesto. "Dostali sme hlásenie, že pacient bol v bezvedomí, chrčal a nereagoval. Stalo sa to v nedostupnom teréne po páde z desať metrovej výšky," ozrejmil hovorca záchranárov Boris Chmel. 

K zranenému mužovi sa posádka sanitky dostala, no k vozidlu ho nebolo možné kvôli neprístupnému terénu dopraviť. Na pomoc tak z Popradu letel novučičký záchranársky vrtuľník Bell 429 patriaci Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej službe spoločnosti Air Transport Europe.  

Posledné okamihy

Podľa medializovaných informácií bol Ján pod vplyvom alkoholu a na záchranárov bol agresívny. Podľa záberov televízie Joj, ktorá situáciu snímala, pacient na nosidlách pôsobil pokojne, čo nasvedčuje tomu, že bol pod sedatívami. Podávanie utlmujúcich liekov je totiž v podobných prípadoch bežné. Jána naložili záchranári do vrtuľníka. Pilot o 22:21 ohlásil dispečingu, že odlietajú do popradskej nemocnice. O pár sekúnd nastalo smrteľné ticho...

Nové detaily o hrôzostrašnej
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: FOTO TASR - Branislav Račko)

Slovensko vo štvrtok skoro ráno zasiahla tragická správa. Traja záchranári spoločne s pacientom zahynuli pri páde vrtuľníka v katastri obce Strelníky pri Banskej Bystrici. Podľa starostky obce Miroslavy Lamperovej bol nebohý pacient Ján dobrým a pracovitým mužom. Bol otcom deväťročnej dcérky. 

Nebohí členovia posádky

záchranár František Bartoš, lekárka Patrícia Krajňáková a pilot Ján Rušin
Zobraziť galériu (6)
záchranár František Bartoš, lekárka Patrícia Krajňáková a pilot Ján Rušin  (Zdroj: Foto: TASR)

Nájsť telá obetí nebolo jednoduché    

Záchranársky vrtuľník sa zrútil do rokliny, do ťažko prístupného terénu. Bol rozmetaný na malé časti. "Záchranné zložky už našli všetky štyri obete tragickej nehody záchranárskeho vrtuľníka v katastri obce Strelníky v Banskobystrickom okrese. Na identifikáciu obetí bude potrebné vykonať testy DNA," informovala hovorkyňa rezortu vnútra Silvia Keratová. 

Nové detaily o hrôzostrašnej
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: FOTO TASR - Branislav Račko)

Nové detaily o hrôzostrašnej
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: FOTO TASR - Branislav Račko)

Záchranné zložky už našli aj čiernu skrinku havarovaného vrtuľníka. Prebral si ju Letecký a námorný vyšetrovací úrad, ktorý ju bude analyzovať. Príčiny tragédie sa vyšetrujú. "Po páde a následnom požiari stroja bola na mieste teplota viac ako 2000 stupňov Celzia," opísala Keratová.


Prečítajte si aj:

Pád záchranárskeho vrtuľníka: Prvé FOTO z miesta tragédie, mŕtvy pacient je Ján zo Strelníkov!


Trosky vrtuľníka naďalej stráži na mieste nehody polícia. Vyšetrovatelia už ukončili obhliadku miesta a trosky pre ďalšie vyšetrovanie už nie sú potrebné. V najbližších hodinách si ich z miesta nehody vyzdvihne spoločnosť Air Transport Europe. 

Viac o téme: PádNešťastieZáchranársky vrtuľníkStrelníky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu