Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Ak Sýrčanka s deťmi získa azyl, TU ich umiestnia: Na relokáciu z Grécka sa pripravujú ďalšie matky

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Sýrčanka s dvoma dcérami, jedenásť- a šesťročnou, ktorá čaká v záchytnom tábore Humenné na azyl, bude v prípade jeho získania, umiestnená v okolí Bratislavy a začne sa integračný proces. Potvrdila to Michaela Paulenová z tlačového odboru rezortu vnútra.

Rodina prišla na Slovensko v auguste z tábora v Grécku v rámci relokácii. Minulý rok sa totiž Slovensko zaviazalo, že okrem presídlenia, v rámci ktorého sme prijali 25 kresťanských rodín asýrskych kresťanov z Iraku, budeme robiť aj relokácie. V rámci nich máme prijať 100 ľudí - 40 z Grécka a 60 z Talianska.

Momentálne sa pripravujú na relokáciu z Grécka ďalšie tri matky s deťmi pôvodom zo Sýrie. Termín ich príchodu zatiaľ nevieme, dodala Paulenová. S utečencami v Grécku pracuje Mediačná skupina. Vytypované osoby na relokáciu oboznamuje o spôsobe života na Slovensku, aby v prípade ich príchodu do našej krajiny nezažili kultúrny šok a boli pripravení na život na Slovensku. Mediačná skupina pracuje iba s utečencami, ktorých Slovensko odsúhlasilo, vysvetlila Paulenová.

Eurovýbor odmietol kvóty rozdelenia utečencov

Parlamentný výbor pre európske záležitosti prijal odôvodnené stanovisko, ktorým odmieta návrh Európskej komisie o trvalom rozdelení kvót utečencov. Predseda výboru Ľuboš Blaha očakáva, že okrem nášho výboru takéto odmietavé stanovisko zaujmú eurovýbory Česka, Maďarska, Poľska a Rumunska. „Je to signál, že s kvótami nesúhlasíme. Takéto stanovisko je najväčšia zbraň, akú národný parlament má,“ povedal Blaha.

Takéto odmietavé stanoviská sa podľa Blahu nemôžu týkať čohokoľvek, ale len európskej subsidiarity alebo proporcionality. „My preto musíme tvrdiť, že podľa európskeho práva je tento problém lepšie riešený na úrovni členského štátu, ako orgánov EÚ. O tomto je subsidiarita,“ vysvetlil Blaha. 

Druhou možnosťou je poukázať na proporcionalitu. „Teda, že nejaké rozhodnutie presahuje svoje právomoci z hľadiska európskeho práva. Preto zároveň upozorňujeme, že v Lisabonskej zmluve je napísané, že v núdzových situáciách môže Európska komisia prijať dočasné riešenia,“ povedal. Podľa Blahu, ak je stanovené, že komisia môže prijať dočasné riešenia, tak nemôže prijímať aj trvalé. „V takom prípade komisia porušuje európske právo,“ dodal Blaha.

Viac o téme: UtečenciMigrantiKvótyĽuboš Blaha
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu