Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

MIMORIADNA SPRÁVA Vo francúzskych Alpách zahynula Slovenka (†32): Smrť v lavíne!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto

PARÍŽ - Pri výstupe na najvyššiu horu Álp zahynul nemecký sprievodca a jeho dve klientky, Slovenka a Britka poľského pôvodu. Na cestu vyrazili v utorok a ich telá našli postupne, v stredu a dnes, píšu francúzske médiá.

Po trojici začali pátrať v stredu večer, kedy sa mali podľa plánu vrátiť do strediska Chamonix. Podľa policajného hovorcu našli telá žien po štyroch hodinách pátrania v oblasti Mount Maudit (Prekliatej hory) v masíve Mont Blanc. Telo sprievodcu našli dnes ráno. Osudnou sa im mohla podľa záchranárov stať lavína, ktorá v oblasti ich výstupu spadla v utorok. Príčiny nešťastia stále vyšetrujú.

Slovenka mala 32 rokov a Britka 33. K nehode došlo v utorok ráno o piatej hodine. Telá žien boli objavené v stredu v noci a tretie telo muža dnes ráno. Horolezcov pri zdolávaní hory zabila lavína, píšu francúzske médiá. Pred nehodou sa uvoľnil kus ľadu, ktorý uvoľnil náveje snehu. Horský vodca nemeckého pôvodu mal v Chamonix časť roka pobývať a oblasť zrejme dobre poznal. Prvé správy z obhliadky tiel naznačujú, že obete zomreli na mieste, pod masou snehu a ľadu. Ich telá sa nachádzali pod takmer metrovou vrstvou snehu.

Telá oboch žien našli v stredu večer v úzkej rokline, Nemca objavili dnes ráno približne na svitaní.„Žiaľ, môžeme potvrdiť informácie o tragickom úmrtí slovenskej občianky pri páde lavíny na Mont Blancu. Naše veľvyslanectvo v Paríži je v súvislosti s týmto prípadom v kontakte s francúzskymi úradmi,“ uviedol pre Topky Peter Stano, hovorca Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.

„Skupinu strhla lavína sérakov, čiže veľkých kusov ľadu,“ uviedol predstaviteľ záchranárov pre spravodajský portál FranceTVinfo. Trojica zahynula len niekoľko dní po sérii smrteľných nehôd vo francúzskych Alpách. Ich obeťami sa stali minulý víkend skokan v kombinéze wingsuit, dvaja skalolezci, inštruktor letu na rogale a paraglajdista. Vo francúzskych Alpách totiž vrcholí turistická sezóna a dovolenkári sa nahrnuli do horského masívu, pripomenul portál Telegraph.co.uk.

MIMORIADNA SPRÁVA Vo francúzskych
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR)

 

Viac o téme: HorolezkyňaMont Blanc
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu